A_BIO_AGRO_950

Brutalna droga z hodowli na talerz

10 kwietnia 2006

Zwierzę nie jest rzeczą, a często tak właśnie jest traktowane w polskich rzeźniach – o warunkach uboju mówili dziś głośno we Wrocławiu młodzi ekolodzy. Przekonywali, że zysk nie może być usprawiedliwieniem dla okrucieństwa wobec zwierząt.

- Gdyby rzeźnie były za szybą, nikt nie jadłby mięsa - mówią ekolodzy. Chcą, żeby ich akcja uświadomiła ludziom, że często to, co mają na talerzu, było kiedyś zwierzęciem, potem brutalnie zabitym. Zachęcają też do przejścia na wegetarianizm, domagają się również kontroli w ubojniach.

Na wrocławskim Rynku rozpoczęto akcję zbierania podpisów pod petycją skierowaną do rządu. Organizatorzy akcji domagają się w niej godnego traktowania dla zwierząt przeznaczonych do rzeźni. Podobne akcje zorganizowano w całej Polsce.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę