Jak podała FAMMU/FAPA, po wystąpieniu dwóch przypadków brucelozy w jednym z gospodarstw zajmujących się hodowlą krów mlecznych w Belgii, 262 sztuki bydła zostały poddane ubojowi w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się choroby.
Podczas gdy źródło wystąpienia choroby pozostaje nieznane, cały czas trwają badania epidemiologiczne. Bardzo prawdopodobne, że tak jak to miało miejsce pod koniec 2010 roku w całym kraju zostanie zastosowana kontrola przepływu stada.
Bruceloza to przewlekła, zakaźna, bakteryjna choroba u bydła wywoływana jest przez bakterię Brucella abortus
(pałeczka ronienia bydła). Cechuje się występowaniem ronień w zaawansowanej ciąży. Brucelozą mogą zakazić się też inne zwierzęta dzikie i domowe, a także człowiek, w tym ostatnim przypadku choroba znana jest m.in. jako gorączka maltańska, gorączka Rio-grande, choroba Banga.
Szczególnie narażonymi na zarażenie są weterynarze, technicy weterynarii, dojarze, rzeźnicy i mleczarze. Choroba ta powoduje szereg powikłań, a leczenie musi trwać kilka tygodni ze względu na wewnątrzkomórkowe namnażanie się bakterii.