Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że na rynku kurcząt brojlerów w kwietniu i maju obserwowaliśmy niewielkie wahania cen żywca. W ostatnim tygodniu maja (26.05-01.06) przeciętna cena żywca odnotowana w monitorowanych przez MRiRW zakładach wyniosła 3,69 zł/kg i była prawie na tym samym poziomie, co na początku kwietnia.
W analizowanym okresie ceny wahały się o zaledwie o kilka groszy w stosunku do średniej ceny. Wskazywać by to mogło na względną równowagę czynników popytowo-podażowych na rynku krajowym. Należy podkreślić, że na sytuację w kraju duży wpływ mają nastroje na rynku UE, gdzie kierowane jest ok. 80 % eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego z kraju. Rynek UE od kwietnia br. wydaje się pozostawać w stosunkowej równowadze.
Czynnikiem hamującymi wzrosty cen jest prawdopodobnie m.in. wyhamowanie eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego poza UE. Z danych KE wiemy, że w I kw. br. w ujęciu wolumenowym był on o 4,3 % niższy w skali roku. Prawdopodobnie tendencje te utrzymały się również w II kw. Z drugiej strony, według szacunków KE w II kw. br maleje wolumen ubojów w skali roku, co powinno wywierać presję na wzrost żywca w kolejnych tygodniach.