Brigadeiros, najpopularniejsze cukierki w Brazylii, to najbardziej pożądany smak świata. Tak uznali amerykańscy kucharze gwiazdorzy, którzy dla kulinarnego magazynu "Saveur" ułożyli listę 100. rzeczy, które są najbardziej grzechu warte w 2012 roku. Słodkości pokonały m.in. czeskie piwo, chińskie jajka barwione w liściach herbaty i pierogi z Gruzji.
"To najlepsze potrawy, które sami przygotowaliśmy, restauracje, w których jedliśmy najbardziej niezapomniane potrawy, trunki i ludzie, z którymi mieliśmy do czynienia po drodze. To nowe klasyki kuchni" – piszą autorzy rankingu kulinarnych hitów 2012, który opublikował amerykański magazyn "Saveur".
Wśród 100 rzeczy, które są grzechu warte, na pierwszym miejscu znalazły się słodkie kuleczki brigadeiros – najpopularniejsze cukierki w Brazylii, odpowiednik naszych krówek. Najczęściej podawane są tam na przyjęciach urodzinowych, ale dzięki temu, że błyskawicznie się je przygotowuje, można je znaleźć niemal na każdej imprezie.
Brigadeiros robi się ze skondensowanego mleka zmieszanego z masłem i kakao. Gotuje się aż masa zgęstnieje na tyle, że zacznie odklejać się od dna garnka. Potem należy przełożyć ją na blachę i zostawić do ostygnięcia, a potem formować małe kulki. Gdy stwardnieją można je obtoczyć w posypce lub wiórkach.
Cukierki dostały nazwę na cześć generała (port. brigadeiro) brazylijskich sił powietrznych Eduardo Gomesa, który po II wojnie światowej rozpropagował je w kraju.
Od piwa do tasaka
Te proste słodycze pokonały na liście "Saveur 100" m.in. czeskie piwo, lekko musujące włoskie wino lambrusco, hinduskie placki chlebowe chapatis, pierogi z Gruzji, cha ye dan - chińskie jajka barwione w liściach herbaty i kozie mięso.
Ze wszystkich lokali gastronomicznych świata najwyżej umiejscowiono niedrogi bar La Carreta (miejsce 2.), który znajduje się na lotnisku w Miami i serwuje potrawy kuchni kubańskiej.
Wśród najcenniejszych klejnotów kucharzy jurorów znalazły się też: tasak, metalowy shaker Oxo do drinków, kulinarny blog mariobatalivoice.blogspot.com oraz zestaw książek Richarda Olneya z lat 70.-80. XX wieku o kuchni francuskiej - "The Good Cook", które są ulubionym (ale trudno dostępnym) tytułem kucharskim na świecie.
Homary niczym wobec kiełbasy
"Saveur 100" to coroczny ranking, który magazyn układa wraz z szefami kuchni znanych restauracji w USA. Wybierają najlepsze rzeczy ze świata smakoszy: ulubione dania, drinki, ludzi, miejsca, książki i inne, które ich inspirują w pracy i bez których nie mogą się obyć w kuchni.
W ubiegłym roku pierwsze miejsce zajęła polska kiełbasa. - Kawałek świnki delikatny i kruchy, lekko podsmażony na grillu to najbardziej pożądany smak na Ziemi. Nikt nie wymyślił niczego lepszego – tak pismo zachwycało się naszym swojskim przysmakiem, który pokonał m.in. homary.
"Saveur" to wpływowy magazyn poświęcony jedzeniu i trunkom, a także podróżom kulinarnym. Założono go w 1996 roku w Nowym Jorku. W ciągu roku wychodzi dziewięć numerów, sprzedawanych w nakładzie 330 tys. egzemplarzy.
7793908
1