Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Brazylijczycy bliscy uruchomienia eksportu mięsa do USA

12 maja 2010
Władze amerykańskie zaproponowały uznanie brazylijskiego stanu Santa Catarina za obszar wolny od pryszczycy, pomoru bydła, klasycznego pomoru świń oraz afrykańskiego pomoru świń - podaje FAMMU/FAPA.
Zrealizowanie tej zapowiedzi oznacza, że stan Santa Catarina będzie mógł eksportować do USA świeże mięso wołowe oraz wieprzowe, a także żywiec wołowy oraz wieprzowy. Obecnie Brazylijczycy mogą wysyłać do Stanów Zjednoczonych tylko przetworzoną wołowinę, natomiast świeże oraz mrożone mięso podlega embargu ze względu na obawy przed pryszczycą.
Zapowiedzi władz amerykańskich dotyczące otwarcia handlu mięsem z Brazylią niepokoją rodzimy przemysł, który podkreśla, że eksport powinien zostać wznowiony dopiero po uznaniu całego obszaru Brazylii za wolny od pryszczycy. Ponadto amerykańscy producenci boją się przeniesienia pryszczycy z Brazylii do Stanów Zjednoczonych.
Jeśli nawet stan Santa Catarina będzie mógł eksportować mięso do USA, handel wołowiną będzie raczej dość skromny, gdyż stan ten produkuje przede wszystkim wieprzowinę. Eksport wieprzowiny też nie powinien być zbyt duży, ponieważ Amerykanie sami są wielkim producentem tego gatunku mięsa.
Tym niemniej dostęp do rynku amerykańskiego stanie się formą promocji brazylijskiego mięsa w innych krajach, m.in. w Japonii, w Korei Południowej, w Kanadzie i w Meksyku.




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę