Brazylijczycy bliscy uruchomienia eksportu mięsa do USA
12 maja 2010
Władze amerykańskie zaproponowały uznanie brazylijskiego stanu Santa Catarina za obszar wolny od pryszczycy, pomoru bydła, klasycznego pomoru świń oraz afrykańskiego pomoru świń - podaje FAMMU/FAPA. Zrealizowanie tej zapowiedzi oznacza, że stan Santa Catarina będzie mógł eksportować do USA świeże mięso wołowe oraz wieprzowe, a także żywiec wołowy oraz wieprzowy. Obecnie Brazylijczycy mogą wysyłać do Stanów Zjednoczonych tylko przetworzoną wołowinę, natomiast świeże oraz mrożone mięso podlega embargu ze względu na obawy przed pryszczycą.
Zapowiedzi władz amerykańskich dotyczące otwarcia handlu mięsem z Brazylią niepokoją rodzimy przemysł, który podkreśla, że eksport powinien zostać wznowiony dopiero po uznaniu całego obszaru Brazylii za wolny od pryszczycy. Ponadto amerykańscy producenci boją się przeniesienia pryszczycy z Brazylii do Stanów Zjednoczonych.
Jeśli nawet stan Santa Catarina będzie mógł eksportować mięso do USA, handel wołowiną będzie raczej dość skromny, gdyż stan ten produkuje przede wszystkim wieprzowinę. Eksport wieprzowiny też nie powinien być zbyt duży, ponieważ Amerykanie sami są wielkim producentem tego gatunku mięsa.
Tym niemniej dostęp do rynku amerykańskiego stanie się formą promocji brazylijskiego mięsa w innych krajach, m.in. w Japonii, w Korei Południowej, w Kanadzie i w Meksyku.