Brazylia nie jest gotowa do eksportu wieprzowiny do UE
17 marca 2010
Komisja Europejska opracowała raport na podstawie wyników kontroli unijnego Biura ds. żywności i Weterynarii (FVO) przeprowadzonej w Brazylii w październiku 2009 r. Zgodnie z raportem, Brazylia nie jest jeszcze gotowa do eksportu wieprzowiny do UE ze względu na stosowanie stymulatorów wzrostu w produkcji trzody - informuje FAMMU/FAPA.
Unijna misja stwierdziła, że w Brazylii stosuje się raktopaminę, stymulator wzrostu, dzięki któremu świnie szybciej przybierają na wadze, a ich mięso ma mniejszą zawartość tłuszczu. Raktopamina należy jednak do farmaceutyków zabronionych przez prawo UE w karmieniu zwierząt.
Brazylia planuje wprowadzenie kontroli w celu zapewnienia braku pozostałości raktopaminy w mięsie eksportowanym do Wspólnoty. Komisja stwierdziła jednak, że w chwili obecnej kontrole te nie gwarantują, że wieprzowina przeznaczona na rynek unijny pochodzi od zwierząt, które nigdy nie otrzymały w paszy dodatku tej substancji. Stronie brazylijskiej zostały przekazane zalecenia dotyczące usprawnienia systemu kontroli oraz wprowadzenia podwójnego, rozdzielnego systemu produkcji trzody.