Jak podała FAMMU/FAPA, w I kwartale Brazylijczycy wyeksportowali łącznie 187,2 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 6 proc. mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
W marcu eksport tego gatunku mięsa z Brazylii obniżył się o 12 proc. do 69,8 tys. ton. Mniejszy eksport wynikał ze znaczącego spadku handlu mrożoną wołowiną (19 proc. spadek do 59,1 tys. ton).
W całym I kwartale Brazylijczycy wyeksportowali łącznie 163,3 tys. ton mrożonej wołowiny,czyli o 10 proc. mniej niż przed rokiem.
Dla porównania eksport chłodzonego mięsa wołowego w marcu br. oraz w całym I kwartale br. zwiększył się odpowiednio o 58 proc. do 10,7 tys. ton oraz o 47 proc. do 23,9 tys. ton.
Mniejszy eksport wołowiny w marcu oraz w I kwartale wynikał głównie z redukcji dostaw do Rosji (o 17 proc.), która pozostaje największym odbiorcą tego gatunku mięsa z Brazylii.