Jak podaje FAMMU/FAPA, w listopadzie do Chin trafi pierwszy transport brazylijskiej wieprzowiny, wyprodukowanej przez firmę Seara Alimentos. Pierwsze partie szynek, łopatek, boczku i innych elementów wieprzowych miały być wyekspediowane do portu w Szanghaju w dn. 24 listopada br. Kontrola przeprowadzona niedawno przez chińskie i brazylijskie władze weterynaryjne wykazała wysoką jakość, bezpieczeństwo i przejrzystość procesu produkcji brazylijskich zakładów mięsnych.
Na przyznanie uprawnień do eksportu na rynek chiński oczekuje obecnie 6 zakładów, w tym 2 należące do kompleksu Seara. Do tej pory, Chiny sprowadzały z Brazylii jedynie wołowinę i mięso drobiu. Od 2008 r. Państwo Środka jest największym rynkiem zbytu dla brazylijskich produktów rolnospożywczych, a wartość wysyłek wzrosła ponad trzykrotnie z 3,5 mld USD w 2007 r. do 11 mld USD w 2010 r.