biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Brakuje żyta

10 stycznia 2007

Na rynku coraz wyraźniej jest odczuwalny brak żyta. W dodatku ceny pszenicy wciąż rosną. To bezpośrednio przekłada się na cenę pieczywa, które jak zapowiadają piekarze będzie coraz droższe .

Najgorzej jest z zaopatrzeniem w mąkę żytnią. Nieunikniony jest więc wzrost cen żytniego pieczywa.

Bogdan Mamaj Szef Cechu Piekarzy: - W najbliższych miesiącach będziemy jedli wyłącznie pieczywo pszenne. Pieczywo żytnie będzie rarytasem. Obecnie mąka żytnia jest droższa od mąki luksusowej, tak zwanej 500-setki piekarskiej.

Coraz drożej będzie też na półkach z pieczywem pszennym. Piekarze bezradnie rozkładają ręce mówiąc, że podwyżek nie da się uniknąć. Potwierdzają to analitycy. Zboże będzie coraz droższe. Ceny wzrosną jeszcze o około 10%. Odwrócenia tendencji należy się spodziewać dopiero przed żniwami.

Bogdan Judziński Izba Zbożowo-Paszowa: - Ten przyrost będzie miał przełożenie na cenę produktów a więc cenę pasz i mąki. Co będzie miało wpływ na cenę żywności.

Według szacunków w marcu, za pszenicę konsumpcyjną trzeba będzie zapłacić od 630 do 660 złotych za tonę. Żyto będzie kosztowało maksymalnie 530 złotych. W czerwcu ma być jeszcze drożej. Prognozują eksperci z Agencji Rynku Rolnego.


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę