biogaz_09_2025

Brakuje soli?

5 stycznia 2016
Zaczyna brakować soli spożywczej. To efekt nie tylko spadku krajowej produkcji, ale i mniejszego importu - alarmuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Magazyny opustoszały, a niektóre hurtownie wprowadziły reglamentację soli. Jak wynika z kontroli GUS, od stycznia do października tego roku produkcja soli warzonej spadła w porównaniu z rokiem poprzednim o prawie 7 proc. do 208 tys. ton, a kamiennej, również używanej w branży spożywczej, aż o 50 proc. do 8,3 tys. ton.

Zdaniem cytowanych przez gazetę ekspertów, niedobory na rynku to efekt mniejszego popytu na początku roku, do czego dopasowano poziom produkcji.



POWIĄZANE

Bliski Wschód coraz szerzej otwiera się na ukraińskie produkty rolne — rosnące s...

Ukraina z mniejszymi zbiorami zbóż – skutki ekonomiczne i globalne konsekwencje ...

Jak w zeszłym tygodniu poinformowała ARiMR ,organizacje producentów  mogą składa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę