Niemal we wszystkich sklepach jarzynowych w Pradze tuż przed świętami Bożego Narodzenia odczuwa się braki ziemniaków, głównie tzw. odmiany sałatkowej, a w sklepach spożywczych kolejki stoją przede wszystkim po jajka.
Obok karpia - właśnie jajka i ziemniaki - to w Czechach podstawowe produkty
niezbędne do przygotowania tradycyjnej kolacji wigilijnej. Najbardziej typowym
daniem wigilijnym - po smażonym w panierce karpiu - jest bowiem ... kotlet
schabowy z podawaną na zimno sałatką ziemniaczaną z gotowanymi, posiekanymi na
drobno jajkami i majonezem.
Kiedy w połowie lat 90. - wykorzystując
nieograniczone możliwości przewozu przez granicę i niezwykle korzystne różnice
cen - polscy handlowcy wykupili w Czechach przed Bożym Narodzeniem jajka, w
reakcji na przerażenie obywateli i powszechną krytykę mediów, czeski rząd
interwencyjnie zakupił jajka w Niemczech. Nikt nie mógł sobie wyobrazić świąt
Bożego Narodzenia bez sałatki ziemniaczanej (bramborovy salat).
W czasie
świąt w czeskich domach ustawia się na stołach także misy z ogromną ilością
pieczonych niemal przez cały adwent małych ciasteczek (o różnych smakach i
kształtach). W innych miskach stoją suszone owoce (głównie jabłka), łuskane
orzechy i - często - prażony groch.
Adwent i Boże Narodzenie to w
Czechach także czas sprzedaży specjalnej bożonarodzeniowej kiełbaski, cienkiej
jak wiedeńskie parówki, białej i bardzo długiej, często sprzedawanej nie na
wagę, ale na metry. Kiełbaskę tę je się wyłącznie na ciepło, panierując ją
wcześniej w razowej mące i smażąc na oleju.
Tuż przed świętami w czeskich
domach roznosi się zapach purpury - mieszanki żywicy i skrawków kory wonnych
krzewów, np. jałowca, którą rozsypuje się na rozgrzane blachy pieców, albo pali
na talerzykach. Typowe są także tzw. frantiszki - stożki z mieszanki węgla
drzewnego i kalafonii oraz opiłków różnych wonnych drzew, które tląc się pachną
jak kadzidło.
Choinki, w większości prawdziwe, ubiera się już w
pierwszych dniach grudnia. W wielu domach rozbiera się je bardzo szybko, często
nawet przed Nowym Rokiem.