Trudna w uprawie, wymagająca czasu i wiedzy borówka amerykańska znana jest nie od dziś, choć na naszych stołach gości rzadko. Największą w Europie, ekologiczna plantację tych owoców prowadzi sadownik z Olchowa na Lubelszczyźnie. Niestety borówek z jego uprawy nie ma na polskim rynku. Przyczyną jest wysoka cena ekologicznych owoców, która odstrasza klientów.
120 hektarów borówki amerykańskiej w równo posadzonych rządkach. Żadnych chemicznych nawozów i jak najmniej interwencji człowieka- to sposób na dorodne owoce i dobry zbiór- mówią fachowcy.
Borówka jest trudna w uprawie. Wymaga nie tylko odpowiedniej aury, nawożenia, odchwaszczania, ale także dbałości o miejsce, w którym rośnie. Jeśli spełni się te warunki zbór może być duży- od 6 do 8 ton z hektara. Na takie plony trzeba czekać nawet kilka lat, Az krzewy borówki będą wystarczająco duże. Efekty takiego prowadzenia plantacji są widoczne. Owoce są zdrowe i mają specyficzny smak. Od dawna wiadomo, że borówka ma również właściwości lecznicze.
Nie wszyscy mogą jednak spróbować ekologicznych borówek. Ich głównymi odbiorcami są Anglicy i Austriacy. W Polsce nikt ich nie kupuje, bo kilogram owoców kosztuje 30 złotych.