Komitet do spraw Owoców i Warzyw Rady Gospodarki Żywnościowej , skupiający przedstawicieli branżowych organizacji producentów i przetwórców owoców i warzyw po konsultacjach ze środowiskiem naukowym zwrócił się szefa resortu rolnictwa Wojciecha Mojzesowicza o podjęcie pilnych działań w sprawie błędnych wycen strat spowodowanych wymarznięciami w sadach poniesionych przez gospodarstwa sadownicze
W opiniach bowiem wojewodów , stanowiących podstawę do ubiegania się o kredyt odtworzeniowy oparto się o niewiarygodne szacunki kosztów produkcji. W wyliczeniach uwzględnione są jedynie koszty bezpośrednie ( zaniżone), a nie zaś całkowite koszty produkcji.
- Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa całkowite koszty produkcji jabłek , które stanowią podstawowy asortyment produkcji sadowniczej i zostały najdotkliwiej uszkodzone, w 2006 roku kształtowały się na poziomie 18.500 – 21.000 PLN w przeliczeniu na hektar sadu, w tym koszty bezpośrednie wyniosły odpowiednio 6.350 – 7.400 PLN. Podobne zastrzeżenia dotyczą innych upraw sadowniczych. Przedmiotowe zagadnienie dodatkowo komplikuje fakt różnicowania szacunków kosztów w poszczególnych województwach , co nie znajduje uzasadnienia ani w różnicach glebowych ani klimatycznych iw wymaga ujednolicenia dla obszaru całego kraju – mówi Eberhard Makosz, przewodniczący Komitetu ds. Owoców i Warzyw Rady Gospodarki Żywnościowej.