Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Błąd w ustawie pozwala palić w ogródku piwnym

21 maja 2011
Niepalące osoby nie zaczerpną przy stoliku przed restauracją wolnego od dymu tytoniowego powietrza.Ustawa antynikotynowa została tak skonstruowana, że zakaz palenia nie obejmuje ogródków piwnych czy kawiarnianych

Osoby niepalące w upalny dzień będą zmuszone zjeść obiad lub wypić kawę wewnątrz lokalu. Tylko w ten sposób unikną dymu tytoniowego i kłótni z palaczami, w której i tak są na straconej pozycji. Osoby palące w ogródkach mogą bowiem powoływać się na ustawę antynikotynową.
– Zakaz nie obejmuje ogródków, ponieważ nie są one pomieszczeniami – wyjaśnia Jan Orgelbrand, zastępca głównego inspektora sanitarnego.
– Ustawowy zakaz dotyczy lokalu, który jest wydzielony przegrodami budowlanymi, np. ścianą. Tymczasem ogródek kawiarniany, usytuowany na zewnątrz kawiarni, niewątpliwie takim pomieszczeniem nie jest – dodaje Aneta Wrona-Kłoczko z Kancelarii Prawnej M. Szulikowski i Partnerzy.
Ponadto w ogródkach piwnych, jak argumentuje Jan Orgelbrand, osoby niepalące nie są narażone na skutki biernego palenia. W tych miejscach natężenie dymu jest o wiele niższe niż w zamkniętej sali.
Tego samego zdania jest poseł Czesław Hoc, który brał udział w pracach nad nowelą ustawy antynikotynowej. Według niego zakaz palenia nie powinien jednak obowiązywać jedynie w niezadaszonych ogródkach. Inna jest sytuacja, gdy ogródek jest częściowo zabudowany, np. ma daszek. Przebywający w takim miejscu palacze nie powinni mieć prawa do zapalenia papierosa. Obejście tego przepisu nie jest jednak zbyt skomplikowane. Restaurator z zadaszonego ogródka może zrobić salę dla palących. Pomieszczenie znajdujące się wewnątrz lokalu, jak nakazuje ustawa, byłoby tymczasem objęte całkowitym zakazem palenia tytoniu.
– Sala dla palących musi być jednak oddzielona od tej dla niepalących, by dym nie przedostawał się z jednego pomieszczenia do drugiego – wyjaśnia poseł Hoc.
Ustawa antynikotynowa obowiązuje od 15 listopada ubiegłego roku. Zgodnie z nią w lokalach gastronomicznych obowiązuje zakaz palenia. Jeśli restaurator nie chce wypraszać palących gości na zewnątrz, może zbudować dla klientów szczelną i wentylowaną palarnię. W lokalach, gdzie znajduje się więcej niż jedno pomieszczenie, można również otworzyć salę dla palaczy.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę