Wczoraj rozpoczęły się największe w świecie targi żywności ekologicznej – BioFach 2007. Do Norymbergii w Niemczech zjechało ponad 2100 wystawców z 70 krajów. Polskę reprezentuje 20 firm z branży ekologicznej.
Jak co roku, na targach prezentowana będzie głównie żywność ekologiczna. Owoce, warzywa, przetwory mleczne, zboża, soki i napoje. Polskich wystawców wspierają w tym urzędy marszałkowskie i ministerstwo rolnictwa.
Udział w targach to potwierdzenie najwyższej jakości produkowanych przez siebie wyrobów. I co najważniejsze, okazja do pokazania się na światowym rynku.
Liliana Lehrer – Rychel Stowarzyszenie Ekologia Polska: Zaprezentujemy się jako rzetelni partnerzy. Poza tym, możemy nawiązać kontakty z producentami innych krajów, bo liczymy na to i współpracę.
To co ma przyciągać do polskich stanowisk to serwowane wszystkim pierogi. Naszym hitem będzie polsko-niemiecka sałatka kartoflana.
Maciej Jan Rudziks kucharz: sałatka z produktów polskich, z ziemniaków polskich. Tylko nie z tych, o których pisała bulwarówka a przepis niemiecki.
W międzynarodowych targach żywności ekologicznej Polska bierze udział po raz czwarty. Liderami w eko-produkcji nadal są Austriacy, Włosi, Niemcy i Duńczycy.