Piekarnia „Vini” z Rogoźnika w województwie śląskim jest znanym nie tylko w Polsce ale również zagranicą producentem pieczywa ekologicznego .
- Tajemnicą naszego sukcesu są tradycyjne receptury oraz wiedza i umiejętności doświadczonych piekarzy. Nasze wyroby wypiekane są z najlepszych gatunków mąki i dlatego, nie używamy polepszaczy oraz środków chemicznych, podnoszących jakość pieczywa. Produkty Piekarni „Vini” wytwarzane są na naturalnym żurku z zastosowaniem kultur bakterii kwasu mlekowego, co nadaje wyrobom niepowtarzalny smak i aromat oraz wartość odżywczą .Wszystkie produkty spełniają najwyższe normy bezpieczeństwa i jakości, a ich produkcja odbywa się w ramach wdrożonego systemu HACCP i Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001. Systemy Jakości zostały wprowadzone zgodnie z wymaganiami i standardami Unii Europejskiej, a uzyskanie międzynarodowego certyfikatu DEKRA z siedzibą w Stuttgardzie świadczą o wysokim poziomie Firmy „Vini” – mówi Liliana Lehrem – Rychel, właścicielka piekarni .
Z myślą o ludziach szczególnie dbających o swoje zdrowie, pragnących spożywać żywność ekologiczną w maju 2005 roku Piekarnia „Vini” otrzymała certyfikat zgodności AGRO BO TEST nr 05901 – B w zakresie wytwarzania produktów ekologicznych. Firma „Vini” jest jedynym zakładem w województwie śląskim, która przetwarza surowce z rolnictwa ekologicznego i spełnia wymagania producenta eko-produktów.
BIO-Chleby Piekarni „Vini” wytwarzane są z surowców pochodzących tylko z certyfikowanego, ekologicznego gospodarstwa rolnego, wolne są od chemicznych zanieczyszczeń, konserwantów, sztucznych barwików, środków spulchniających. Ponadto produkowane są w oparciu o naturalne, ekologiczne metody produkcji, tak aby zachować niezmieniony skład witamin, węglowodanów, białek i składników mineralnych.
Wszystkie surowce wykorzystywane do produkcja żywności metodami ekologicznymi pochodzą z czystego i bezpiecznego środowisku, a ich uprawa odbywa się bez sztucznych nawozów i syntetycznych środków ochrony roślin, bez antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów.
Produkcja wyrobów ekologicznych odbywa się zgodnie z wymaganiami UE Rozporządzenie Rady 2092/91 oraz Ustawy o rolnictwie ekologicznym z dnia 16 marca 2001 r.(Dz.U. Nr 38, poz.452 z dnia 2 maja 2001 r.) i jest objęta specjalnym urzędowym systemem kontroli i certyfikacji Zdaniem Liliany Lehrem – Rychel głównym powodem, dla którego ludzie kupują ekologiczne pieczywo, jest to, iż wytwarza się je bez chemii i substancji dodatkowych. Produkty ekologiczne charakteryzują się większą zawartością witamin oraz składników mineralnych, niż produkty konwencjonalne. Rośliny ekologiczne, z których następnie wytwarza się ekologiczne produkty, w procesie hodowli muszą same się bronić wytwarzając mechanizmy obronne, uodparniające je na niekorzystne warunki wzrostu, dlatego też zawierają więcej substancji prozdrowotnych W Polsce uprawy ekologiczna dopiero się rozwijają, na dzień dzisiejszy stanowią zaledwie 1-2 %. W Europie sprzedaż produktów ekologicznych rośnie o wiele szybciej niż produktów konwencjonalnych. Rynek produktów w Polsce ciągle się rozwija, powstają nowe sklepy oraz coraz więcej gospodarstw rolnych przechodzi na uprawy ekologiczne.