Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bio- chleby z Rogoźnika

21 lutego 2007

Piekarnia „Vini” z Rogoźnika w województwie śląskim jest znanym nie tylko w Polsce ale również zagranicą producentem pieczywa ekologicznego .

- Tajemnicą naszego sukcesu są tradycyjne receptury oraz wiedza i umiejętności doświadczonych piekarzy. Nasze wyroby wypiekane są z najlepszych gatunków mąki i dlatego, nie używamy polepszaczy oraz środków chemicznych, podnoszących jakość pieczywa. Produkty Piekarni „Vini” wytwarzane są na naturalnym żurku z zastosowaniem kultur bakterii kwasu mlekowego, co nadaje wyrobom niepowtarzalny smak i aromat oraz wartość odżywczą .Wszystkie produkty spełniają najwyższe normy bezpieczeństwa i jakości, a ich produkcja odbywa się w ramach wdrożonego systemu HACCP i Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001. Systemy Jakości zostały wprowadzone zgodnie z wymaganiami i standardami Unii Europejskiej, a uzyskanie międzynarodowego certyfikatu DEKRA z siedzibą w Stuttgardzie świadczą o wysokim poziomie Firmy „Vini” – mówi Liliana Lehrem – Rychel, właścicielka piekarni .

Z myślą o ludziach szczególnie dbających o swoje zdrowie, pragnących spożywać żywność ekologiczną w maju 2005 roku Piekarnia „Vini” otrzymała certyfikat zgodności AGRO BO TEST nr 05901 – B w zakresie wytwarzania produktów ekologicznych. Firma „Vini” jest jedynym zakładem w województwie śląskim, która przetwarza surowce z rolnictwa ekologicznego i spełnia wymagania producenta eko-produktów.

BIO-Chleby Piekarni „Vini” wytwarzane są z surowców pochodzących tylko z certyfikowanego, ekologicznego gospodarstwa rolnego, wolne są od chemicznych zanieczyszczeń, konserwantów, sztucznych barwików, środków spulchniających. Ponadto produkowane są w oparciu o naturalne, ekologiczne metody produkcji, tak aby zachować niezmieniony skład witamin, węglowodanów, białek i składników mineralnych.

Wszystkie surowce wykorzystywane do produkcja żywności metodami ekologicznymi pochodzą z czystego i bezpiecznego środowisku, a ich uprawa odbywa się bez sztucznych nawozów i syntetycznych środków ochrony roślin, bez antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów.

Produkcja wyrobów ekologicznych odbywa się zgodnie z wymaganiami UE Rozporządzenie Rady 2092/91 oraz Ustawy o rolnictwie ekologicznym z dnia 16 marca 2001 r.(Dz.U. Nr 38, poz.452 z dnia 2 maja 2001 r.) i jest objęta specjalnym urzędowym systemem kontroli i certyfikacji Zdaniem Liliany Lehrem – Rychel głównym powodem, dla którego ludzie kupują ekologiczne pieczywo, jest to, iż wytwarza się je bez chemii i substancji dodatkowych. Produkty ekologiczne charakteryzują się większą zawartością witamin oraz składników mineralnych, niż produkty konwencjonalne. Rośliny ekologiczne, z których następnie wytwarza się ekologiczne produkty, w procesie hodowli muszą same się bronić wytwarzając mechanizmy obronne, uodparniające je na niekorzystne warunki wzrostu, dlatego też zawierają więcej substancji prozdrowotnych W Polsce uprawy ekologiczna dopiero się rozwijają, na dzień dzisiejszy stanowią zaledwie 1-2 %. W Europie sprzedaż produktów ekologicznych rośnie o wiele szybciej niż produktów konwencjonalnych. Rynek produktów w Polsce ciągle się rozwija, powstają nowe sklepy oraz coraz więcej gospodarstw rolnych przechodzi na uprawy ekologiczne.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę