Po białoruskiej stronie słychać wieści jakoby państwa członkowskie Unii Celnej w 2012 r. miały zmniejszyć import cukru surowego 3,8-krotnie, do 800 tys. ton. Czy to prawda i skąd taka decyzja?
Jak wiadomo, w 2011 r. państwa Unii Celnej zaimportowały 3,03 mln ton cukru surowego. Wygląda na to, że w tym roku import będzie znacznie niższy. Planowane zmniejszenie importu i przetwórstwa cukru surowego jest spowodowane 1,5-krotnym wzrostem zapasów cukru buraczanego na początku tego roku.
Na okres maj-lipiec br. na Białorusi zaplanowano przetwórstwo cukru surowego w wysokości ok. 200 tys. ton. W Rosji na dzień 1 maja br. w 3 zakładach przetwórstwo cukru surowego wyniosło 67 tys. ton, w tym produkcja cukru - 74 tys. ton. Na dzień 1 maja 2011 r. funkcjonowało 15 zakładów, w których przetwórstwo cukru surowego wyniosło 833,4 tys. ton, w tym produkcja cukru - 813 tys. ton. Przetwórstwo cukru surowego w Kazachstanie rozpocznie się w czerwcu br. – informuje Wydział Promocji Handlu i Inwestycji w Mińsku.