Jak informuje FAMMU/FAPA, w ciągu pierwszych dwóch miesięcy na Białorusi wyprodukowano 74,1 tys. ton żywca drobiu - o 17 proc. więcej niż przed rokiem. Wzrost produkcji miał miejsce we wszystkich regionach kraju.
Drobiarstwo jest obecnie najszybciej rozwijającym się sektorem białoruskiego rolnictwa. W 2011 r. produkcja drobiu była rekordowo wysoka - 396,2 tys. ton w wadze żywej - o 14 proc. wyższa niż przed rokiem, stanowiąc 27,4 proc. produkcji mięsa ogółem. Po raz pierwszy w historii na Białorusi wytworzono więcej mięsa drobiu niż wieprzowiny z produkcji przemysłowej.
Eksport drobiu w ubiegłym roku zwiększył się wobec 2010 r. niemal trzykrotnie do 75 tys. ton. Wskaźnik rentowności produkcji drobiarskiej na Białorusi w 2011 r. wyniósł 14 proc. i należał do najwyższych wśród państw byłego Związku Radzieckiego.
Białoruskie władze aktywnie wdrażają program rozwoju drobiarstwa. Do 2015 r. rząd planuje zwiększyć produkcję drobiu do 569 tys. ton wagi żywej, natomiast eksport ma zwiększyć się o jedną trzecią wobec 2011 r. do 100 tys. ton. Dynamicznie rozwija się również krajowa produkcja jaj, rośnie wywóz. W 2011 r. Białoruś wyeksportowała 609 mln szt. jaj - o 10 proc. więcej niż przed rokiem. Wskaźnik rentowności produkcji jaj wyniósł 10,4 proc.