Spółdzielnia Mleczarska Spomlek połączyła się ze Okręgową Spółdzielnią Mleczarską Chojnice. Nowy zakład koncentruje się na wytwarzaniu sera salami, którego Spomlek jest największym polskim producentem.
SM Spomlek od początku deklarowała, że za decyzją o przyłączeniu stoi potrzeba znacznego zwiększenia mocy produkcyjnych żółtych serów. Radzyńska spółdzielnia jest znana szerokiej rzeszy konsumentów głównie dzięki marce Radamer (Serenada) oraz serom długodojrzewającym Bursztyn, Szafir i Rubin.
Połączenie z OSM Chojnice pozwoli Spomlekowi na osiągnięcie pozycji lidera na rynku sera salami. Jednak, aby w pełni zaspokoić popyt zgłaszany przez odbiorców Spomleku, mleczarnię czeka jeszcze wiele pracy. Niezbędne będą inwestycje, a także wdrożenie obowiązujących w pozostałych zakładach reżimów jakościowych.
– Niezwłocznie po podjęciu decyzji o połączeniu rozpoczęliśmy modernizację linii produkcyjnych w Chojnicach. Efekty podjętych działań są już widoczne: nie tylko poprawiliśmy efektywność procesów produkcyjnych, ale także jakość sera. W planach mamy rozbudowę mocy produkcyjnych. Liczymy, że uda nam się pozyskać na ten cel dotacje unijne. Złożony przez nas wniosek został już pozytywnie oceniony i znajduje się na liście oczekujących. Jednocześnie pracujemy nad procesami produkcyjnymi, między innymi nad implementacją systemu BRC. – Obserwujemy wzrost zainteresowania naszą ofertą ze strony dostawców, którzy wcześniej nie współpracowali z Chojnicami. Chcemy też wspierać rozwój tutejszych członków spółdzielni. Dlatego efektem prac modernizacyjnych jest równoczesny wzrost możliwości przerobu surowca, którego systematycznie będzie przybywać – mówi Damian Kożuch, dyrektor Oddziału Chojnice, a wcześniej prezes OSM - Jako samodzielna, niewielka spółdzielnia mieliśmy ograniczone możliwości finansowe. Skutek tego był taki, że najwięksi producenci mleka w regionie byli poza naszym zasięgiem. Teraz sytuacja się zmieniła, Spomlek znany jest w Polsce z atrakcyjnych stawek i bogatej oferty dodatkowej. Jego wielkość budzi także większe zaufanie. Już teraz, jeszcze przed formalnym połączeniem, zaobserwowaliśmy znaczną zmianę nastawienia ze strony dostawców dotąd współpracujących z innymi podmiotami .
Chojnicka mleczarnia w ciągu kilku ostatnich miesięcy zmieniła swój profil produkcyjny. Zrezygnowano m.in. z wytwarzania galanterii, która stanowiła nieznaczną część asortymentu. Zakład produkuje teraz niemal wyłącznie ser salami oraz masło. Sery są już dostępne w całej Polsce pod markami Spomleku. Na potrzeby lokalnego rynku nadal powstawać będzie Nasz Salami oraz Masło Ekstra.
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. W 2012 r. wyprodukowała blisko 17 000 ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego. Ponad 1/4 wyprodukowanych przez Spomlek serów znajduje odbiorców poza granicami Polski. Szczególnie silną pozycją Spółdzielnia cieszy się na rynku rosyjskim, dokąd eksportuje ponad 20 proc. produkcji. Firma jest jednocześnie jednym z filarów eksportu polskiego mleczarstwa do Rosji.
Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. Jako pierwsza w Polsce zaoferowała ser z oczkami (Radamer) oraz ser długodojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (mleko, maślanka i serwatka), masło. Są one wytwarzane w czterech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie, Chojnicach i Młynarach (okolice Elbląga).
SM Spomlek to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Polesia. Obecnie należy do ponad 1700 udziałowców, wśród których ponad 1200 osób to rolnicy indywidualni - dostawcy, a ponad 500 to pracownicy spółdzielni. Celem spółdzielni jest zarówno osiąganie optymalnych wyników finansowych, jak i zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko o jak najwyższej jakości. Rocznie przerabia ponad 220 mln litrów mleka krowiego.
6271721
1