Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bez zezwolenia można prowadzić restaurację przez jeden dzień

5 stycznia 2016
W Helsinkach każdy może w sobotę, przez jeden dzień, poprowadzić własną restaurację, nie potrzebując do tego żadnych zezwoleń - to zasada organizowanego po raz piąty w Finlandii Dnia Restauracji. Akcja rozlewa się na inne miasta Europy, dotarła też do Polski.
"Można poprowadzić swoją własną restaurację czy kawiarnię na chodniku, skwerku czy w parku. Sprzedawać proste potrawy, np. kiełbasę z grilla, lub bardziej skomplikowane dania. Wszystko przez jeden dzień bez żadnych zezwoleń" - opowiada PAP jedna z organizatorek Dnia Restauracji Kirsti Tuominen.

Reguła, do której muszą stosować się kucharze-amatorzy, to zakaz serwowania alkoholu. Można pobierać opłaty, ceny służą jednak głównie zwrotowi kosztów. "Nam chodzi o dobrą zabawę i integrację" - podkreśla Tuominen.

Dzień Restauracji wymyślił Fin Olli Siren; zaczynał w maju 2011 roku od grupy znajomych na Facebooku i kilkunastu punktów gastronomicznych w Helsinkach. Od tego czasu odbyły się w Finlandii już cztery edycje imprezy, zarówno latem, jak i zimą. Za każdy razem w akcji uczestniczy coraz więcej osób, które chcą pokazać, że potrafią smacznie gotować. Niektórzy zapraszają nawet do własnych domów.

"Nasz pomysł szybko rozprzestrzenił się poza Helsinki, do innych fińskich miast. W lutym dołączyły do nas jednodniowe restauracje w 12 krajach, teraz będzie już uczestniczyć 18 państw. Znów pobijemy rekord, dostaliśmy zgłoszenia z prawie 700 miejsc" - mówi Tuominen.

Aby wziąć udział w imprezie, trzeba zarejestrować działalność na stronie internetowej organizatora, www.restaurantday.org. Na tym portalu miłośnicy dobrego jedzenia znajdą informację o adresach jednodniowych restauracji.

W sobotniej edycji Dnia Restauracji po raz pierwszy uczestniczyć będą także dwie osoby z Polski, obie z Poznania. Jedna z nich, Aleksandra Gerlach, otworzy swoją restaurację w parku przy Starym Browarze. "Bardzo lubię gotować, a raczej nie mam szans na otworzenie prawdziwej restauracji, dlatego postanowiłam spróbować na mniejszą skalę" - powiedziała PAP polska uczestniczka imprezy. W jej autorskim menu znajdują się m.in. grillowane kanapki, tarty oraz kawa.

Pomysłodawca Dnia Restauracji otrzymał tytuł Mieszkańca Roku przyznawanego przez miasto Helsinki.



POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę