Bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej
5 stycznia 2016
Zdaniem Świętokrzyskiej Izby Rolniczej konieczne jest podjęcie przez resort rolnictwa działań mających na celu uproszczenie przepisów dotyczących przetwarzania żywności w ramach gospodarstwa rolnego z możliwością sprzedaży bezpośredniej Obecnie obowiązujące przepisy skutecznie bowiem skutecznie uniemożliwiają rolnikom prowadzenie działalności przetwórczej z przeznaczeniem na rynek regionalny oraz bezpośrednia sprzedaż z gospodarstwa bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej.
W ocenie ŚIR stworzenie takiej możliwości pozwoli gospodarstwom na uzyskanie wartości dodanej, a tym samym poprawi efekty ekonomiczne. Jak poskreślają działacze samorządu rolniczego ziemi świętokrzyskiej problem ten dotyczy przede wszystkim małych gospodarstwa, które mogłyby zając się przetwórstwem rolno – spożywczym w oparciu o tradycyjne metody, a produkty wytwarzane będą z wysokiej jakości surowców pochodzących z własnej hodowli lub uprawy.
- Dochód pochodzący ze sprzedaży żywności nieprzetworzonej w tych gospodarstwach jest za mały na utrzymanie rodziny. Przetwórstwo zorganizowane w ramach gospodarstwa lub grupy gospodarstw może dać prace i dodatkowe dochody. Działalność taka powinna być w spierana z funduszy Unii Europejskiej na inwestycje związane z różnicowaniem i dywersyfikacją dochodów w ramach gospodarstwa rolnego. Produkowana żywność powinna spełniać kryteria żywności regionalnej wytwarzanej w oparciu o tradycyjne receptury potwierdzone odpowiednim certyfikatem żywności wysokiej jakości, a sprzedaż bezpośrednia pozwoli uniknąć kosztów dystrybucji i marż handlowych – mówi Ryszard Ciźla, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.