Belgia wprowadza częściowy zakaz importu ogórków z Hiszpanii
31 maja 2011
Belgia wprowadziła częściowy zakaz importu ogórków z Hiszpanii z powodu stwierdzenia w nich bakterii EHEC i śmiertelnego zatrucia się nimi co najmniej 10 mieszkańców północnych Niemiec.
"Zwróciłam się do Federalnej Agencji Bezpieczeństwa Żywności o zakaz importu ogórków od dwóch firm w Hiszpanii" - poinformowała w poniedziałek minister rolnictwa Belgii Sabine Laruelle podczas spotkania szefów tego resortu państw UE w Debreczynie, na wschodzie Węgier.
Dodała, że w wyniku przeprowadzonej kontroli Belgia "od zimy nie sprowadziła z Hiszpanii żadnych ogórków". Feralne ogórki prawdopodobnie zostały wyhodowane w dwóch gospodarstwach w Andaluzji, w Maladze i Almerii.
Szczep pałeczki okrężnicy Escherichia coli spowodował do tej pory śmierć w północnych Niemczech 10 osób. W ciągu tygodnia zgłoszono w Niemczech 800 potwierdzonych przypadków choroby, jak i podejrzeń infekcji.
Rzecznik prasowy polskiej Państwowej Inspekcji Sanitarnej Jan Bondar powiedział w ubiegłym tygodniu, że przy produkcji wczesnych ogórków stosuje się intensywne nawożenie naturalne (gnojowicę), aby zwiększyć plony, i w ten sposób mogło dojść do zakażenia. Wystarczy jednak umyć warzywa pod bieżącą wodą, by uchronić się od infekcji.