Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Będzie znacznie mniejsza nadwyżka cukru

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO zwiększyła z 5,2 do 6,4 swój szacunek nadwyżki produkcyjnej w sezonie 2011/12 (październik/wrzesień). Produkcja została oszacowana na 173,8 mln ton, a konsumpcja na 167,4 mln ton.
ISO o prawie 500 tys. ton zmniejszył spożycie i o ponad 800 tys. ton podniosło produkcję. Wyższa produkcja jest efektem wzrostu podaży cukru
buraczanego. ISO zakłada, że spożycie cukru będzie rosnąć w tempie 2 proc., co sprawi, że w sezonie 2012/13 konsumpcja wyniesie prawie 171 mln ton.

Produkcja nie zmieni się jednak znacząco, bo niższe ceny cukru nie zachęcają do upraw trzciny cukrowej (zdaniem organizacji produkcja cukru w Brazylii nie wzrośnie). W efekcie nadwyżka produkcyjna w nadchodzącym sezonie zmniejszy się o ponad połowę do około 3 mln ton.



POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę