FAMMU/FAPA podała, że Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO zwiększyła z 5,2 do 6,4 swój szacunek nadwyżki produkcyjnej w sezonie 2011/12 (październik/wrzesień). Produkcja została oszacowana na 173,8 mln ton, a konsumpcja na 167,4 mln ton.
ISO o prawie 500 tys. ton zmniejszył spożycie i o ponad 800 tys. ton podniosło produkcję. Wyższa produkcja jest efektem wzrostu podaży cukru
buraczanego. ISO zakłada, że spożycie cukru będzie rosnąć w tempie 2 proc., co sprawi, że w sezonie 2012/13 konsumpcja wyniesie prawie 171 mln ton.
Produkcja nie zmieni się jednak znacząco, bo niższe ceny cukru nie zachęcają do upraw trzciny cukrowej (zdaniem organizacji produkcja cukru w Brazylii nie wzrośnie). W efekcie nadwyżka produkcyjna w nadchodzącym sezonie zmniejszy się o ponad połowę do około 3 mln ton.