Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Będą szkolenia z uprawy winorośli i produkcji wina

3 grudnia 2015
Uprawa winorośli i produkcja wina będą tematami szkolenia dla początkujących lub przyszłych winiarzy. Przedsięwzięcie zorganizowało Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia - poinformowała we wtorek sekretarz SWP Ewa Wawro.
"Zajęcia odbędą się w maju w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale koło Rzeszowa. Będzie je prowadził Roman Myśliwiec, prekursor podkarpackiego winiarstwa i autor kilkunastu książek o tej tematyce" - powiedziała Wawro.
Uczestnicy kursu dowiedzą się jak zlokalizować winnicę, jakie wybrać odmiany winorośli oraz jak je pielęgnować, chronić przed mrozami, chorobami i szkodnikami. Zdobędą wiadomości m.in. o podstawowych właściwościach winogron jako surowca winiarskiego.
Zaplanowano także zajęcia dotyczące organizacji w winnicach pobytu dla turystów. Enoturystyka, czyli turystyka winiarska, cieszy coraz większym zainteresowaniem. Wawro przypomniała, że ponad 70 właścicieli winnic na Podkarpaciu jest przygotowanych do przyjęcia turystów. "Trzy lata temu ofertę turystyczną miało tylko kilkanaście winnic w regionie" - dodała.
Stowarzyszenie szkolenia prowadzi od 10 lat. W ostatnich latach uczestniczyło w nich nawet po 100 osób. Wielu uczestników pochodzi spoza Podkarpacia, m.in. z Małopolski, Śląska, Mazowsza, Świętokrzyskiego i Lubelskiego.
Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 60 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.
Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch i leon millot na czerwone.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę