Jak podała FAMMU/FAPA, Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA oszacował zbiory trzciny cukrowej w Brazylii w sezonie 2014/15 na 629 mln ton. Oznacza to spadek w ujęciu rocznym o 3 proc. wobec 650 mln ton zebranych sezon wcześniej.
Powodem redukcji są niekorzystne warunki pogodowe w rejonie środkowo-południowym kraju, który na początku 2014 roku nawiedziła susza. USDA szacuje, że 46,5% zbiorów zostanie przetworzone na cukier, to o 1 pp. więcej rok do roku. Eksport cukru szacowany jest na 25,25 mln ton, o 4% w skali roku.
Większość analityków oczekuje mniejszych zbiorów w Brazylii. Takie szacunki prezentują też brazylijskie związki branżowe. Wyjątkiem jest Conab, rządowa agencja, która prognozuje, że zbiory wzrosną r/r o prawie 4% do 671,7 mln ton. Wzrost areału trzciny cukrowej ma zrekompensować
gorszą jakość surowca, spowodowaną niekorzystnymi warunkami pogodowymi.