CTR_2024
TSW_XV_2025

Będą kolejne testy na obecność koniny?

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, państwa członkowskie UE zastanawiają się, czy przeprowadzić drugą turę testów produktów z wołowiny na obecność koniny. Wiadomo jednak, że pomysł przeprowadzenia kolejnej rundy popiera unijny komisarz ds. zdrowia Tonio Borg.
Pierwsza runda testów w Unii zakończyła się w marcu br., pokazując, że 4-5 proc. produktów z wołowiny zawierało DNA mięsa końskiego. Według komisarza Borga poziom ten okazał się niski, ale jednak o 4-5 proc. wyższy niż powinien być. Osobny test mięsa końskiego wykazał 0,5proc. poziom leku weterynaryjnego fenylbutazonu.

Komisarz podkreślił, że pomimo tak bardzo niskiego poziomu jego obecność jest nie do przyjęcia, gdyż lek ten został wycofany z łańcucha żywnościowego. Podsumowując, Borg uważa, że pierwsza tura badań wpłynęła pozytywnie na przywrócenie zaufania konsumentów. Komisarz podkreślił, że będzie wspierać pomysł przeprowadzenia kolejnego badania, co powinno odpowiedzieć na pytanie, czy mięso końskie nadal trafia do produktów z wołowiny.

Przeprowadzenie drugiej tury będzie z pewnością wymagało poparcia ze strony Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt (SCoFCAH).



POWIĄZANE

Po debacie z Ursulą von der Leyen na temat jej nowego zespołu i programu, posłow...

Jak podaje АПК-Информ, Ukraiński koncern drobiowy MHP rozbudowuje system kontrol...

Grupa Wielton koncentruje się na zagwarantowaniu odpowiedniego obłożenia produkc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę