Kilkudziesięciu rolników, pszczelarzy, producentów wędlin, serów i nalewek oferuje swoje wyroby na bazarze niskoprzetworzonej żywności w Gdańsku. Działający od kilku miesięcy bazar odwiedza blisko 500 klientów. Organizatorem przedsięwzięcia są studenci.
Bazar niskoprzetworzonej żywności organizuje Koło Naukowe Strateg Uniwersytetu Gdańskiego (UG) w ramach projektu BoZeWsi. Można tam kupić m.in. jaja, ziemniaki, marchew, buraki, cebulę i kapustę bezpośrednio od rolników. Swoje produkty sprzedają też pszczelarze; klienci mogą też nabyć wyroby z gęsiny, regionalne wędliny bez konserwantów, świeże zioła, kozie sery, masło i domowy chleb.
Jakub Pszczoła z koła naukowego działającego na wydziale zarządzania UG powiedział PAP, że bazar jest organizowany co dwa tygodnie w Domu Zarazy w Gdańsku Oliwie. Poinformował, że za każdym razem dociera tam blisko pół tysiąca klientów z całego Trójmiasta.
Przyznał, że coraz więcej rolników i producentów chce sprzedawać swoje produkty na bazarze i zaczyna brakować już miejsca do prowadzenia handlu. Zapowiedział, że wiosną planowane jest organizowanie sprzedaży na placu przy Domu Zarazy. Na razie bazar nie będzie organizowany częściej niż co dwa tygodnie. "Nie wszyscy rolnicy i producenci mogliby tak często przyjeżdżać" - tłumaczył.
Jakub Pszczoła poinformował, że w maju Koło Naukowe Strateg, wraz ze Stowarzyszeniem Stara Oliwa, w ramach projektu BoZeWsi planują zorganizować jarmark niskoprzetworzonej żywności. Ze względu na duże zainteresowanie konsumentów, są ponadto plany uruchomienia w przyszłym roku bazarów w innych częściach Trójmiasta.
Podkreślił, że ideą utworzenia bazaru było nie tylko umożliwienie zakupu zdrowej, świeżej żywności wiadomego pochodzenia, ale też pokazanie rolnikom nowej formy sprzedaży i promocji swoich wyrobów. Przyznał, że ceny towarów są "trochę wyższe niż w supermarkecie, ale ciągle przystępne".
Bazar niskoprzetworzonej żywności odbywa się w Domu Zarazy w Gdańsku Oliwie w co drugi piątek, od godz. 14 do 19. Najbliższy odbędzie się 12 kwietnia.
8876640
1