Biogaz_III Forum 2025

Bayer CropScience inauguruje otwarcie nowych laboratoriów hodowlanych dla upraw warzywniczych

20 czerwca 2012
Bayer CropScience świętuje rozbudowę swojego centrum badawczo-rozwojowego w Leudal (Holandia). Dzięki inwestycji o wartości 12 milionów euro, istniejący budynek prawie trzykrotnie zwiększył swoją wielkość – obecnie oferuje powierzchnię 6400 metrów kwadratowych i jest wyposażony w najnowocześniejsze laboratoria do badań nad technologiami produkcji nasion, biologii komórki i hodowlą molekularną.

   
Aagie van Breee (po lewej) and Renée Dekkers badają kultury tkankowe ogórka w laboratorium Bayer CropScience w Holandii. Nowe laboratoria badawcze Bayer CropScience w Leudal, Holandia, wyraźnie kontrastują ze starszymi budynkami firmy


Podczas ceremonii otwarcia, Marijn Dekkers, Prezes Zarządu firmy Bayer, podkreślił ważność ogrodnictwa i zdrowej żywności. „Naszym celem jest zapewnienie rolnikom na całym świecie rozwiązań gwarantujących wydajną produkcję, a konsumentom zdrowych i smacznych warzyw" – podkreślił Dekkers. „Nasiona warzyw Bayer, sprzedawane na świecie pod marką Nunhems są ważnym elementem naszej strategii. Chcemy utrzymać naszą pozycję rynkową opartą na  innowacji" – dodała Sandra E. Peterson, Prezes Bayer CropScience.
„Nasza praca skupia się na skutecznym wykorzystaniu istniejących przyrodniczych zasobów genetycznych i oferowaniu ciekawych rozwiązań dla upraw" – wyjaśnia Johan Peleman, Szef Działu Prac Badawczo-Rozwojowych w nasiennictwie warzyw. „W ramach naszych zintegrowanych programów hodowlanych, wykwalifikowani hodowcy ściśle współpracują z naukowcami w celu wprowadzenia innowacyjnych cech użytkowych do odmian komercyjnych".
Oprócz obiektu w Leudal, Bayer CropScience posiada drugi warzywniczy ośrodek badawczy w Davis (Kalifornia, USA). Oba centra działają w ścisłej współpracy z 26 stacjami hodowlanymi warzyw  na całym świecie, a także dwoma centrami serwisowymi znajdującymi w USA (Brookes, stan Oregon) i Indiach (Bangalore).
Działalność Bayer CropScience związana z nasiennictwem warzyw prowadzona jest pod marką Nunhems. Asortyment Nunhems obejmuje około 2 500 odmian 28 gatunków warzyw, w tym marchwi, ogórków, porów, sałaty, melonów, cebuli, papryki, pomidorów i arbuzów, dzięki którym firma zatrudniająca ponad 1 700 pracow­ników, jest obecna we wszystkich najważniejszych obszarach produkcji warzyw na całym świecie.

POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę