Bydgoska piekarnia "Baton" jako pierwsza w Polsce uzyskała unijny certyfikat dotyczący produkcji pieczywa bezpiecznego dla zdrowia.
Certyfikat HACCP/DS3027E: 1997 jest wynikiem oceny zarządzania firmą, mającego zapewnić produkcję bezpiecznej dla zdrowia żywności. Przygotowania do uzyskania certyfikatu w "Batonie" trwały 8 miesięcy. Nie było to łatwe zadanie. Remonty i modernizacja nie były problemem. Najtrudniej było zmienić mentalność ludzi. Na przykład unijne przepisy wymagają aktualnych atestów dla każdej nowej partii surowca używanego do produkcji. Tymczasem polscy dostawcy uważali, że wystarczy tu jeden stały atest. Na szczęście nasi kontrahenci też zrozumieli, że im wcześniej dostosują się do tego przepisu, tym lepiej będzie też dla nich - cieszy się Andrzej Wasilewski właściciel piekarni "Baton".
Audyt i wszystkie egzaminy wypadły dla bydgoskich piekarzy bardzo dobrze i od kilku dni legitymują się cenionym i już niedługo niezbędnym certyfikatem. Teraz liczą na profity, bo duże sieci sprzedaży będą handlowały wyłącznie pieczywem piekarń z unijnym certyfikatem.