MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Baton już w Unii

30 lipca 2003

Bydgoska piekarnia "Baton" jako pierwsza w Polsce uzyskała unijny certyfikat dotyczący produkcji pieczywa bezpiecznego dla zdrowia.

Certyfikat HACCP/DS3027E: 1997 jest wynikiem oceny zarządzania firmą, mającego zapewnić produkcję bezpiecznej dla zdrowia żywności. Przygotowania do uzyskania certyfikatu w "Batonie" trwały 8 miesięcy. Nie było to łatwe zadanie. Remonty i modernizacja nie były problemem. Najtrudniej było zmienić mentalność ludzi. Na przykład unijne przepisy wymagają aktualnych atestów dla każdej nowej partii surowca używanego do produkcji. Tymczasem polscy dostawcy uważali, że wystarczy tu jeden stały atest. Na szczęście nasi kontrahenci też zrozumieli, że im wcześniej dostosują się do tego przepisu, tym lepiej będzie też dla nich - cieszy się Andrzej Wasilewski właściciel piekarni "Baton".

Audyt i wszystkie egzaminy wypadły dla bydgoskich piekarzy bardzo dobrze i od kilku dni legitymują się cenionym i już niedługo niezbędnym certyfikatem. Teraz liczą na profity, bo duże sieci sprzedaży będą handlowały wyłącznie pieczywem piekarń z unijnym certyfikatem.


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę