Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Barszcz i karp najważniejsze

17 grudnia 2004

Prezenty pod choinką, pasterka i kolędy to sprawy bardzo istotne, ale podczas Świąt Bożego Narodzenia najważniejsze dla Polaków jest jedzenie. Tak uważa 82 proc. ankietowanych.

Z badania przeprowadzonego przez firmę Knorr wynika, że jesteśmy przywiązani do tradycji. Prawie połowa Polaków uważa, że na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, przygotowanych według starych, rodzinnych przepisów. W menu pierwsze miejsce zajmują pierogi z kapustą i grzybami, barszcz oraz karp. Najmniej entuzjastów ma za to zupa rybna, kutia i kluski z makiem.

W Wigilię jednak, bez względu na upodobania, należy spróbować wszystkich 12 potraw (tylko 13 proc. respondentów przyznaje, że w ich domach nie ma takiej tradycji). Wigilia to jednak dopiero wstęp do wielkiego ucztowania. Prawdziwie obżarstwo zaczyna się w pierwszy dzień świąt, kiedy na stole pojawiają się mięsa. I zgodnie przyznajemy (76 proc. ankietowanych), że w święta jemy za dużo.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę