Prezenty pod choinką, pasterka i kolędy to sprawy bardzo istotne, ale podczas Świąt Bożego Narodzenia najważniejsze dla Polaków jest jedzenie. Tak uważa 82 proc. ankietowanych.
Z badania przeprowadzonego przez firmę Knorr wynika, że jesteśmy przywiązani do tradycji. Prawie połowa Polaków uważa, że na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, przygotowanych według starych, rodzinnych przepisów. W menu pierwsze miejsce zajmują pierogi z kapustą i grzybami, barszcz oraz karp. Najmniej entuzjastów ma za to zupa rybna, kutia i kluski z makiem.
W Wigilię jednak, bez względu na upodobania, należy spróbować wszystkich 12 potraw (tylko 13 proc. respondentów przyznaje, że w ich domach nie ma takiej tradycji). Wigilia to jednak dopiero wstęp do wielkiego ucztowania. Prawdziwie obżarstwo zaczyna się w pierwszy dzień świąt, kiedy na stole pojawiają się mięsa. I zgodnie przyznajemy (76 proc. ankietowanych), że w święta jemy za dużo.