Pomoc żywnościową dla 280 tys. potrzebujących osób zebrano jak dotąd podczas przedświątecznej akcji Banków Żywności. Zbiórki prowadzone były w sklepach w miniony weekend; pomagać można jednak dalej - poprzez charytatywny sklep internetowy lub SMS-a o treści "Pomagam".
Zbiórka rozpoczęła się 28 listopada. Jak co roku właśnie w ostatni weekend listopada, można było wkładać do specjalnych koszy żywność kupioną dla potrzebujących. Tylko przez trzy dni - jak poinformowała PAP Federacja Polskich Banków Żywności - zebrano ponad 839 ton produktów spożywczych.
Banki Żywności już rozpoczęły przekazywanie żywności; ma ona trafić do potrzebujących jeszcze przed świętami. Jak podkreślają przedstawiciele Banków pomagać można dalej - w charytatywnym sklepie internetowym, lub wysyłając charytatywnego SMS-a o treści POMAGAM na numer 75365 (5 zł plus VAT).
Na stronę internetową sklepu można wejść poprzez stronę www.bankizywnosci.pl. Następnie trzeba dodać zakupy do internetowego koszyka i zapłacić; trafią one do Banku Żywności. Charytatywny sklep internetowy działać będzie do 31 grudnia.
Co do tej pory zebrano? M.in. mąkę, przetwory, olej a także słodycze. "Szacujemy, że z zebranej pomocy żywnościowej skorzysta 280 tysięcy osób, jeszcze więcej niż w zeszłym roku. Banki Żywności już rozpoczęły przekazywanie produktów organizacjom, które zajmują się codzienną opieką najuboższych, są to m. in: jadłodajnie, noclegownie dla bezdomnych, świetlice dla dzieci, hospicja, stowarzyszenia dla najuboższych" - powiedział prezes Zarządu Federacji Marek Borowski.
Żywność trafia też do rodzin wielodzietnych.
Ci, którzy chcą jeszcze pomóc, powinni pamiętać, że najbardziej potrzebne są produkty o długim terminie ważności - m.in. mąka, cukier, olej, owoce i konserwy w puszkach, makaron, ryż, kasze, dżemy. Warto też kupić słodycze, z których - jak podkreślają wolontariusze - ucieszą się najmłodsi.
Ta zbiórka jest 17. zorganizowaną przez Banki. W tegorocznej uczestniczyło ok. 51 tys. wolontariuszy. W miniony weekend, w akcję zaangażowanych było 3,5 tys. sklepów, w 600 miejscowościach.
Artykuły zebrane podczas zbiórki trafiają do magazynów Banków Żywności. Tam są sortowane, ważone i liczone.
Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w USA z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Pierwszy Bank Żywności w Polsce powstał w 1993 r. z inicjatywy Jacka Kuronia przy fundacji "Pomoc Społeczna SOS".
7501457
1