Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Banki Żywności chcą robić przetwory z jabłek objętych embargiem

3 grudnia 2015
Zdrowe, tłoczone soki jabłkowe, musy, ryż z jabłkami, dżemy mogą być sposobem na uratowanie znacznie większej ilości jabłek oraz innych owoców i warzyw objętych embargiem. Banki Żywności apelują do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o umożliwienie przetwarzania owoców i warzyw zgłoszonych do przekazania na cele społeczne.

W tak zwanej „drugiej turze” rekompensat unijnych za owoce i warzywa objęte embargiem Federacji Rosyjskiej, producenci rolni zgłosili chęć przekazania 18 000 ton jabłek! Przyjęcie tak wielkiej ilości jabłek w jednym momencie, w tak krótkim czasie, wykracza poza możliwości nawet 31 Banków Żywności. Jedynym sposobem na uniknięcie marnotrawstwa owoców i zagospodarowaniem tej wielkiej ilości jabłek jest umożliwienie przetwarzania owoców na np. tłoczone soki, dżemy, musy, dania gotowe. Taki mechanizm musi być jednak zaakceptowany i uruchomiony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Dzięki przetworzeniu uda się uratować znacznie więcej owoców i warzyw przed zmarnowaniem,  przedłużyć trwałość owoców i warzyw a także   dostarczać owoce i warzywa do większej liczby osób potrzebujących, przez dłuższy czas i regularnie.

- Ze względu na bardzo liczne zapytania i prośby sadowników do Banków Żywności, o odbiór kolejnych ilości jabłek, Federacja Polskich Banków Żywności zwraca się z apelem do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Banki Żywności apelują o wydanie polskiego stanowiska w sprawie uruchomienia możliwości przetwarzania jabłek i innych warzyw oraz owoców, co bezpośrednio leży w kompetencji MRiRW. Bez decyzji Ministerstwa Rolnictwa, Banki Żywności z wielką przykrością będą zmuszone odmówić sadownikom współpracy. Dlatego prosimy sadowników o poparcie apelu Banków Żywności.   – mówi Marek Borowski – Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywno

14 000 tysięcy ton uratowanych owoców i warzyw

Na chwilę obecną Banki Żywności przyjmują od producentów rolnych na bieżąco: kapustę, marchew, pomidory, paprykę, brokuły, gruszki, kalafior, ogórki, śliwki, owoce miękkie, winogrona, korniszony.  Do tej pory trzydzieści jeden Banków Żywności zrzeszonych w Federacji Polskich Banków Żywności, od 14 sierpnia br. odebrało łącznie ponad 14 000 ton świeżych owoców i warzyw objętych embargiem Federacji Rosyjskiej. Z tego  8 000 ton owoców i warzyw trafiło już do magazynów Banków Żywności. Połowę tej ilości stanowią jabłka. Pozostałe produkty to marchew, śliwki, kapusta, pomidory. 6 000 ton jabłek jest zakontraktowanych do przechowania na okres listopad 2014 – czerwiec 2015.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę