biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Bakterie produkuja barwniki do serów i kremów

27 czerwca 2003

Ach, ileż zachodu trzeba, by zrobić coś, co niewielka tropikalna roślinka czyni bez wysiłku. Arnota właściwa (Bixa orellana) jest naturalnym źródłem biksyny – barwnika, któremu wiele kosmetyków (głównie kremów) i smakołyków (zwłaszcza serów) zawdzięcza specyficzny, pomarańczowy - łososiowy kolor.

Aby roślinka produkująca biksynę nie legła na ołtarzu przemysłu, do akcji wkroczyli naukowcy z Uniwersytetu Louisa Pasteura w Strasburgu. Szybko ustalili, że poszukiwany barwnik powstaje z innego, czerwonego barwnika, obecnego także w pomidorach, i że odpowiadają za to trzy geny. Niestety, by zmusić pomidory do produkcji biksyny, trzeba by wzbogacić je o owe geny, co na razie przerasta możliwości francuskich naukowców. Z braku lepszych pomysłów produkcją barwnika obarczyli bakterię. Poczciwa E. coli nie będzie jednak w stanie sprostać rosnącym potrzebom światowego przemysłu. "Science" uspokaja, że niezrażeni niepowodzeniem strasburscy genetycy mają nadzieję w dwa lata opanować sztukę wytwarzania pomidorowych minifabryczek biksyny.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat produkuje sery dojrzewające bez chlorku wapn...

Deregulacja - rzadko które słowo zrobiło taką karierę w ostatnich miesiącach. Je...

Raport WEI wzywa do redefinicji polskiej polityki zdrowotnej   Warsaw Enterprise...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę