Australijskie orzechy pojawią się w polskich sklepach
19 czerwca 2009
Orzechy macadamia zyskują na świecie coraz większą popularność. Nic dziwnego gdyż ich smak oraz walory zdrowotne, a wśród nich fakt, że orzechy te przeciwdziałają nadmiernemu poziomowi cholesterolu w organizmie, wyróżniają je spośród dużej grupy orzechów występujących na półkuli południowej. Te niewielkie i o charakterystycznym kształcie „Królowe Orzechów” są hodowane głównie w Australii i z antypodów wywodzi się rodzinna firma Paton’s której siedziba znajduje się w Melbourne. Firma która uprawia orzechy macadamia w prowincji Queensland jest już obecna w wielu krajach zarówno Europy jak i Azji.
Firma australijska jest obecna także w Wielkiej Brytanii skąd zamierza rozszerzyć swoją działalność również na kraje Europy środkowo-wschodniej w tym na Polskę. Celem firmy Paton’s mają być supermarkety oraz minimarkety zarówno w Polsce środkowej jak i na Pomorzu. Planowana dystrybucja orzechów w opakowaniach foliowych 400, 250, 200 i 150g a także w pudełku kartonowym z logiem firmy Paton’s o pojemności 500 gramów.