FAMMU/FAPA podała, że w minionym roku Australijczycy wyeksportowali do Chin prawie 257 tys. ton mięsa czerwonego (wołowiny, baraniny oraz mięsa koziego), co stanowiło 17 proc. całego eksportu tych towarów z Australii.
W 2012 r. udział Chin w łącznym eksporcie mięsa czerwonego z Antypodów kształtował się na poziomie 79,2 tys. ton, tj. 6 proc. W 2013 r. Australijczycy wywieźli w tym kierunku około 155 tys. ton mięsa wołowego i cielęcego, tj. prawie czterokrotnie więcej niż rok wcześniej.
Eksport mięsa jagnięcego do Chin zwiększył się o 34 proc. do 39,5 tys. ton, natomiast wysyłki baraniny wzrosły o 254 proc. do około 58 tys. ton. Udział Chin w całym eksporcie mięsa owczego z Australii osiągnął poziom 34 proc. Ponadto w 2013 r. Australijczycy wyeksportowali do Państwa Środka 4,7 tys. ton mięsa koziego.