FAMMU/FAPA podała, ze w sezonie 2011/2012 Australia wyeksportowała 173,8 tys. ton jagnięciny, tj. o 11 proc. więcej niż przed rokiem oraz o 7 proc. więcej niż w rekordowym dla handlu sezonie 2007/2008.
Najwięcej tego gatunku mięsa trafiło do krajów Bliskiego Wschodu (42,7 tys. ton, wzrost o 14 proc.). Dostawy w tym kierunku wykazują stały wzrost ze względu na silny popyt konsumencki oraz korzystne warunki ekonomiczne. Eksport do Stanów Zjednoczonych, dotychczas największego rynku zbytu, zwiększył się o 4 proc. do 34,7 tys. ton. Rośnie dalej sprzedaż australijskiej jagnięciny do Chin. W sezonie 2011/2012 Australijczycy dostarczyli do Państwa Środka blisko 32 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o 15 proc. więcej niż w poprzednim sezonie.
Jedynym rynkiem zbytu, na który spadła sprzedaż jagnięciny z Australii były kraje Unii Europejskiej. W minionym sezonie Australia dostarczyła do
Wspólnoty 11,8 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o 14 proc. mniej niż w sezonie 2010/2011.