FAMMU/FAPA podała, że w sezonie 2012/2013 Australijczycy wyprodukowali 2,2 mln ton mięsa wołowego i cielęcego, tj. o 6 proc. więcej niż w sezonie 2011/2012, i o 1 proc. więcej niż w sezonie 2006/2007, kiedy to odnotowano poprzedni rekordowy poziom produkcji.
Do wzrostu produkcji przyczyniła się susza, która wpłynęła na zwiększoną liczbę ubijanego dorosłego bydła (wzrost o 9 proc. do 7,8 mln sztuk). Liczba ubojów bydła płci żeńskiej wzrosła o 15 proc. do 3,5 mln sztuk, natomiast uboje bydła płci męskiej zwiększyły się o 4 proc. do 4,3 mln sztuk. Średnia waga ubijanego bydła obniżyła się o 2 proc. do 283 kg/sztukę, co tym samym jest wynikiem wzrostu liczby ubijanego bydła płci żeńskiej.