W dniach 22-28.07.2013 r. spadały ceny mięsa wołowego - wynika z cotygodniowego raportu Agencji Rynku Rolnego.
Utrzymuje się wzrostowa tendencja cen skupu trzody chlewnej i indyków, przy spadku cen bydła. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 22-28.07.2013 r. w Polsce średnia cena żywca wieprzowego osiągnęła poziom 5,91 zł/kg, o 1 proc. wyższy niż w poprzednim tygodniu, o 3 proc. wyższy niż miesiąc wcześniej i o 8,5 proc. wyższy niż przed rokiem.
Od pięciu tygodni obserwuje się obniżkę przeciętnej krajowej ceny skupu bydła. Cena ta w czwartym tygodniu lipca 2013 r. była niższa od średniej ceny skupu trzody chlewnej. Żywiec wołowy skupowano po 5,83 zł/kg wobec 5,93 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie było to o 3 proc. taniej niż miesiąc wcześniej i o 8 proc. taniej niż w porównywalnym okresie 2012 r.
Cena kurcząt brojlerów w dniach 22-28.07.2013 r. wyniosła średnio 4,20 zł/kg i była o 1 proc. niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3 proc. wyższa niż miesiąc wcześniej i o 1 proc. wyższa niż przed rokiem. Za indyki w analizowanym tygodniu uzyskiwano 6,11 zł/kg, o 0,5 proc. więcej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie ten gatunek drobiu był o 2 proc. droższy niż przed miesiącem i o 15 proc. droższy niż w analogicznym okresie 2012 r.