Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

ARR: Produkcja i ceny wieprzowiny będą spadać

5 stycznia 2016
ARR ocenia, że spożycie wieprzowiny w 2013 r. może ulec zmniejszeniu o 1-2 kg na mieszkańca w porównaniu z 2012 r.
Ceny wieprzowiny oraz drobiu w okresie od września do grudnia br. będą spadać, zaś wołowina podrożeje - podaje Agencja Rynku Rolnego w kwartalnej prognozie. Produkcja wieprzowiny w tym roku znacząco spadnie rdr, zaś wzrośnie produkcja wołowiny oraz drobiu.


"W związku z przewidywanym utrzymaniem się cen detalicznych wieprzowiny na wysokim poziomie, spożycie tego mięsa w 2013 r. może ulec zmniejszeniu o 1-2 kg na mieszkańca w porównaniu z 2012 r." - napisano w kwartalnej prognozie.
Analitycy ARR przewidują, że we wrześniu 2013 r. kg żywca wieprzowego kosztować będzie 5,60-5,90 zł, zaś w grudniu 2013 r. 5,40-5,80 zł.
"Aktualny stan i struktura pogłowia trzody chlewnej, pomimo zwiększonego importu świń, wskazują, że krajowa produkcja żywca wieprzowego w całym 2013 r. będzie znacząco mniejsza niż w roku poprzednim. IERiGŻ-PIB szacuje, że produkcja żywca wieprzowego w pierwszym półroczu 2013 r. była o 10 proc. mniejsza niż rok wcześniej i wyniosła 1.050 tys. ton. W drugiej połowie 2013 r. produkcja może być również o około 10 proc. mniejsza niż w porównywalnym okresie 2012 r. i może wynieść 950 tys. ton" - dodano.
Eksperci Agencji przewidują, że w 2013 r. pod koniec lipca w Polsce może być o około 8 proc. mniej trzody chlewnej ogółem niż przed rokiem, a w końcu listopada - o około 6 proc. mniej niż rok wcześniej.
"Z uwagi na malejącą krajową podaż żywca wieprzowego IERiGŻ-PIB przewiduje, że w 2013 r., pomimo osłabienia złotego wobec euro, import wieprzowiny wyniesie około 800 tys. ton, tj. o 11 proc. więcej niż w 2012 r. Natomiast eksport wieprzowiny może wzrosnąć o 6 proc., do około 620 tys. ton" - dodano.
"Decydujący wpływ na wysokość krajowych cen skupu żywca wołowego w prognozowanym okresie będą miały ceny wołowiny w UE oraz kurs złotego wobec euro, ponieważ około 80 proc. polskiej produkcji wołowiny jest eksportowane, głównie do krajów UE" - napisano w prognozie.
"Wzrost produkcji wołowiny w Polsce, bariera popytu krajowego na to mięso i rosnąca konkurencja na rynku unijnym ze strony dostawców wołowiny z krajów trzecich spowodują, że w 2013 r. krajowe ceny skupu żywca wołowego mogą kształtować się na poziomie niższym niż w 2012 r." - dodano.
Eksperci ARR przewidują, że we wrześniu 2013 r. kg żywca wołowego kosztować będzie 6,10-6,40 zł, zaś w grudniu 2013 r. 6,20-6,60 zł.
"W związku z wysokimi cenami mięsa wołowego, w 2013 r. konsumpcja wołowiny w Polsce prawdopodobnie utrzyma się na bardzo niskim poziomie, zbliżonym do notowanego w roku poprzednim" - dodano.
Zdaniem ekonomistów struktura pogłowia bydła daje podstawę do prognozowania wzrostu produkcji żywca wołowego w 2013 r.
"Według szacunku IERiGŻ-PIB w pierwszym półroczu 2013 r. produkcja żywca wołowego w Polsce mogła ukształtować się na poziomie około 360 tys. ton, tj. o 5 proc. wyższym niż w analogicznym okresie 2012 r." - napisano.
"(...) w drugiej połowie 2013 r. produkcja wołowiny w Polsce może wynieść około 380 tys. ton, tj. o 1 proc. więcej niż przed rokiem. W całym 2013 r. produkcja żywca wołowego w Polsce prawdopodobnie wyniesie 740 tys. ton, tj. o 3 proc. więcej niż w roku poprzednim" - dodano.
IERiGŻ-PIB prognozuje, że w całym 2013 r. polski eksport wołowiny i cielęciny może wzrosnąć do około 325 tys. ton, tj. o 1 proc. w porównaniu z 2012 r., a import może wynieść około 20 tys. ton, o 6 proc. mniej niż rok wcześniej.
"Biorąc pod uwagę zwiększony popyt wewnętrzny na mięso drobiowe oraz duże zapotrzebowanie na rynkach zagranicznych, szczególnie ze strony krajów UE, ceny kurcząt brojlerów w drugiej połowie 2013 r. mogą kształtować się na poziome wyższym niż w analogicznym okresie 2012 r." - napisano w prognozie.
Uwzględniając wahania sezonowe ekonomiści ARR prognozują, że przeciętne ceny skupu kurcząt brojlerów we wrześniu mogą wynieść 4,10-4,30 zł/kg, zaś w grudniu 3,90-4,20 zł/kg.
"W 2013 r. przewidywany jest dalszy wzrost produkcji drobiu do około 2.440 tys. ton. Wzrost produkcji będzie stymulowany nadal rosnącym popytem na mięso drobiowe z uwagi na przewidywane wysokie ceny mięsa czerwonego. Mniejsza dynamika wzrostu produkcji drobiu w porównaniu z 2012 r. będzie rezultatem rosnących kosztów produkcji i prognozowanego spowolnienia wzrostowej tendencji w eksporcie" - napisano.
Agencja oczekuje, że w całym 2013 r. eksport może wynieść około 700 tys. ton, tj. o 12 proc. więcej niż w 2012 r.
"Przewiduje się, że w całym 2013 r. przywóz drobiu do Polski może być o 5 proc. większy niż w 2012 r. i wynieść około 90 tys. ton. Podobnie jak w latach poprzednich import drobiu będzie miał głównie charakter uzupełniający w zaopatrzeniu rynku krajowego w tanie mięso drobiowe do przetwórstwa" - dodano. -
Zdaniem ARR wzrostowa tendencja w popycie na drób prawdopodobnie utrzyma się (...) w 2013 r. "Większej konsumpcji drobiu będzie sprzyjał przewidywany wysoki poziom cen mięsa wieprzowego i wołowego, zarówno z produkcji krajowej, jak i z importu" - napisano.
Zgodnie z prognozą IERiGŻ-PIB, w 2013 r. spożycie drobiu w Polsce może wynieść 27,5 kg na mieszkańca i częściowo zrekompensować spadek spożycia wieprzowiny. Mniejsza niż w 2012 r. dynamika przyrostu spożycia będzie wynikiem spodziewanej bariery popytowej wynikającej ze spadku siły nabywczej krajowych konsumentów" - dodano.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę