FAMMU/FAPA podała, że - jak wynika z najnowszych opublikowanych pod koniec września danych dotyczących argentyńskiej produkcji jabłek i gruszek - w 2014 roku będzie ona w obydwu przypadkach wyższa niż w roku bieżącym. Dla jabłek oszacowano ją na poziomie 990,0 tys. ton wobec 910,0 tys. ton w roku bieżącym, a dla gruszek odpowiednio - 820,0 tys. ton w stosunku do tegorocznych 780,0 tys. ton.
W przyszłym, 2014 roku spodziewana ilość owoców skierowanych do bezpośredniego spożycia na argentyńskim rynku to dla jabłek około 300,0 tys. ton (o 20,0 tys. ton więcej niż w roku bieżącym) oraz 110,0 tys. ton w przypadku gruszek. W przypadku jabłek spore ich ilości trafiają corocznie do przetwórstwa - w roku 2014 założono wielkość 500,0 tys. ton. Produkcję gruszek przemysłowych oceniono na około 250,0 tys. ton. Więcej w przyszłym roku wyeksportowane zostanie jabłek z Argentyny - zakłada się wielkość 190,0 tys. ton, większa powinna być także wysyłka gruszek - do około 460,0 tys. ton.
Zarówno argentyńskie gruszki jak i jabłka importowane są przez Brazylię, następnie Rosję i państwa unijne. W minionym roku do Brazylii skierowano około 32,0 tys. ton jabłek i 160,0 tys. ton gruszek, a w pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku było to
odpowiednio 23,4 tys. ton i niecałe 115,0 tys. ton.Zarówno dla jabłek jak i gruszek import w Argentynie jest praktycznie od kilku lat zerowy.