Krajowa Izba Gospodarcza jeszcze w tym roku zorganizuje Instytut Jakości Żywności. Inauguracja działalności tej placówki przewidziana jest we wrześniu podczas tegorocznych Międzynarodowych Targów Żywności Polagra w Poznaniu.
Jak poinformował podczas konferencji prasowej w środę prezes KIG Andrzej Arendarski, inauguracja pracy Instytutu odbędzie się prawdopodobnie w obecności unijnej komisarz ds rolnictwa Mariann Fischer Boel.
Arendarski wyjaśnił PAP, że Instytut będzie promował dobrą polską żywność w Unii Europejskiej, a także poza Unią. "Chcemy by przez lata systematycznej pracy, wypracować markę polskiej żywności" - powiedział.
Prezes zaznaczył, że KIG będzie chciał nadawać najlepszym polskim producentom odznaczenia, tak by dzięki temu producenci mogli uzyskiwać lepsze ceny za swoje produkty.
Arendarski przyznał, że jest już szereg inicjatyw tego typu (np. Poznaj Dobrą Żywność, Teraz Polska, Polska Nagroda Jakości), ale są to działania rozproszone. "Chcemy zaprosić wszystkie organizacje producentów i eksporterów. Mamy duże doświadczenie w działaniach promocyjnych, w budowie marki polskiej" - podkreślił.
Według niego, "minister Lepper jest niezwykle pozytywnie nastawiony" do tej inicjatywy. Dodał, - "zbudujemy instytucję potężną, z którą będą się liczyli kupujący w Polsce".
Prezes nie wykluczył, że Instytut będzie sprawdzał nie tylko dokumenty i certyfikaty, ale także kontrolował niektóre zakłady. Zapewnił, że Instytut Jakości Żywności nie będzie wyręczał państwowych służb weterynaryjnych czy sanitarnych. Natomiast podkreślił, że przy ocenie producentów, będzie w dużym stopniu zwracał uwagę na walory smakowe żywności.
Arendarski zaznaczył, że w pierwszym etapie działalność Instytutu zostanie sfinansowana przez KIG i producentów, którzy przystąpią do programu. Dodał, że Unia w latach 2007-2013 przewidziała na promocję duże środki finansowe i stąd także będą pochodziły fundusze na działalność Instytutu.