Analiza opłacalności produkcji rolniczej obejmuje: jednostkowe koszty produkcji, średnie ceny skupu i ceny minimalne sprzedaży, dla założonych trzech wielkości gospodarstw.
koszt produkcji, średnia cena | ceny minimalne* | ||||
wyszczególnienie | jedn. koszt produkcji* | śred. cena skupu* | gospod. 15 ha | gospod. 30 ha | gospod. 50 ha |
I. Produkcja roślinna | |||||
1. Zboża - zł/dt | |||||
- żyto | 39,7 | 35,2 | 64,4 | 52,0 | 47,1 |
- jęczmień ozimy | 45,0 | 41,7 | 69,5 | 57,2 | 52,3 |
- pszenica ozima | 44,0 | 45,7 | 70,1 | 57,8 | 52,3 |
- pszenżyto ozime | 40,4 | 40,6 | 65,2 | 52,7 | 47,8 |
- owies | 42,1 | 34,0 | 66,7 | 54,6 | 49,5 |
2. Inne - zł/dt | |||||
- rzepak ozimy | 84,1 | 85,0 | 127,8 | 104,7 | 97,4 |
- ziemniak przemysłowy | 14,1 | 15,7 | 17,2 | 16,1 | 15,3 |
- burak cukrowy | 10,4 | 12,8 | 13,5 | 11,9 | 11,3 |
II Produkcja zwierzęca | |||||
1. Trzoda chlewna - zł/kg | |||||
- cykl zamkn., zboża własne | 2,90 | 2,93 | 3,82 | 3,36 | 3,18 |
- cykl otwarty, zboża własne | 3,14 | 2,93 | 4,06 | 3,60 | 3,42 |
- cykl zamkn., pasza z zakupu | 3,11 | 2,93 | 4,03 | 3,57 | 3,39 |
- cykl otwarty, pasza z zakupu | 3,32 | 2,93 | 4,24 | 3,78 | 3,60 |
2. Bydło opas./bukaty/ - zł/kg | 3,38 | 3,23 | 4,32 | 3,75 | 3,50 |
3. Mleko - zł/l | |||||
- wydajność 3 tys. l | 0,80 | 0,81 | 1,20 | 1,00 | 0,91 |
- wydajność 4 tys. l | 0,66 | 0,81 | 0,96 | 0,80 | 0,74 |
* jednostkowy koszt produkcji – obejmuje koszty stałe i zmienne
* średnia
cena skupu –obejmuje ceny z lutego 2003 r. w rejonie pilskim, wg Notowań
Cen,
* ceny minimalne to ceny, które dają rolnikowi dochód parytetowy, czyli
porównywalny z dochodem wynikającym z średniego, krajowego wynagrodzenia (netto)
z IV kw. 2002 r.