Analiza opłacalności produkcji rolniczej obejmuje: jednostkowe koszty produkcji, średnie ceny skupu i ceny minimalne sprzedaży, dla założonych trzech wielkości gospodarstw.
Wyszczególnienie |
Koszt produkcji, średnia cena |
Ceny minimalne* | |||
jedn. koszt produkcji* |
Śred. cena skupu* |
gospod. 15 ha |
gospod. 30 ha |
gospod. 50 ha | |
I. Produkcja roślinna | |||||
1. Zboża - zł/dt | |||||
- żyto |
39,6 |
44,8 |
70,9 |
55,2 |
49,0 |
- jęczmień ozimy |
45,2 |
54,4 |
76,4 |
60,8 |
54,6 |
- pszenica ozima |
45,5 |
56,2 |
76,8 |
61,0 |
54,9 |
- pszenżyto ozime |
39,5 |
52,2 |
70,8 |
55,1 |
48,9 |
- owies |
42,3 |
38,8 |
73,6 |
57,9 |
51,9 |
2. Inne - zł/dt | |||||
- rzepak ozimy |
85,5 |
100,0 |
129,9 |
107,7 |
98,8 |
- ziemniak przemysłowy ('02) |
13,5 |
15,7 |
17,8 |
15,7 |
13,8 |
- burak cukrowy ('02) |
11,2 |
12,8 |
14,6 |
12,9 |
12,2 |
II. Produkcja zwierzęca | |||||
1. Trzoda chlewna - zł/kg | |||||
- cykl zamkn., zboża własne |
3,42 |
3,55 |
4,36 |
3,89 |
3,70 |
- cykl otwarty, zboża własne |
3,73 |
3,55 |
4,67 |
4,20 |
4,01 |
- cykl zamkn., pasza z zakupu |
3,56 |
3,55 |
4,50 |
4,04 |
3,84 |
- cykl otwarty, pasza z zakup. |
3,86 |
3,55 |
4,80 |
4,34 |
4,14 |
2. Bydło opas./bukaty/-zł/kg |
3,26 |
3,16 |
4,18 |
3,61 |
3,36 |
3. Mleko zł/l | |||||
- wydajność 3 tys.l |
0,88 |
0,80 |
1,30 |
1,09 |
1,01 |
- wydajność 4 tys.l |
0,73 |
0,80 |
1,14 |
0,89 |
0,83 |
- wydajność 5 tys.l |
0,65 |
0,80 |
0,90 |
0,78 |
0,73 |
4. Brojler kurzy - zł/kg |
2,95 |
2,78 |
3,57 |
3,26 |
3,14 |
5. Jaja kurze - zł/szt |
0,22 |
0,24 |
0,31 |
0,27 |
0,25 |
* jednostkowy koszt produkcji - obejmuje koszty stałe i zmienne,
* średnia
cena skupu - obejmuje ceny z sierpnia 2003 r. w rejonie pilskim, wg Notowań
Cen,
* ceny minimalne to ceny, które dają rolnikowi dochód parytetowy, czyli
porównywalny
z dochodem wynikającym z średniego, krajowego wynagrodzenia
(netto) z II kw. 2003 r.
- brojler i jaja kurze wyliczone z równoważnika
wyprodukowanej w gospodarstwie paszy.