Analiza opłacalności produkcji rolniczej obejmuje: jednostkowe koszty produkcji, średnie ceny skupu i ceny minimalne sprzedaży, dla założonych trzech wielkości gospodarstw.
Wyszczególnienie |
Koszt produkcji, średnia cena |
Ceny minimalne* | |||
jedn. koszt produkcji* |
Śred. cena skupu* |
gospod. 15 ha |
gospod. 30 ha |
gospod. 50 ha | |
I. Produkcja roślinna | |||||
1. Zboża - zł/dt | |||||
- żyto |
39,6 |
47,7 |
70,0 |
54,4 |
48,7 |
- jęczmień ozimy |
45,2 |
56,4 |
75,6 |
60,4 |
54,2 |
- pszenica ozima |
45,5 |
57,4 |
75,8 |
66,6 |
54,6 |
- pszenżyto ozime |
39,1 |
54,4 |
69,8 |
54,6 |
48,5 |
- owies |
42,3 |
42,0 |
72,7 |
57,5 |
51,4 |
2. Inne - zł/dt | |||||
- rzepak ozimy |
85,5 |
105,0 |
128,6 |
106,1 |
98,4 |
- ziemniak przemysłowy ('02) |
13,5 |
15,7 |
17,9 |
15,5 |
13,7 |
- burak cukrowy ('02) |
11,2 |
12,8 |
14,3 |
12,7 |
12,1 |
II. Produkcja zwierzęca | |||||
1. Trzoda chlewna - zł/kg | |||||
- cykl zamkn., zboża własne |
3,42 |
3,75 |
4,33 |
3,87 |
3,69 |
- cykl otwarty, zboża własne |
3,73 |
3,75 |
4,64 |
4,18 |
4,00 |
- cykl zamkn., pasza z zakupu |
3,56 |
3,75 |
4,47 |
4,02 |
3,83 |
- cykl otwarty, pasza z zakup. |
3,86 |
3,75 |
4,77 |
4,32 |
4,13 |
2. Bydło opas./bukaty/-zł/kg |
3,26 |
3,29 |
4,18 |
3,61 |
3,36 |
3. Mleko zł/l | |||||
- wydajność 3 tys.l |
0,88 |
0,82 |
1,28 |
1,08 |
1,00 |
- wydajność 4 tys.l |
0,73 |
0,82 |
1,13 |
0,88 |
0,82 |
- wydajność 5 tys.l |
0,65 |
0,82 |
1,05 |
0,77 |
0,72 |
4. Brojler kurzy - zł/kg |
2,95 |
2,98 |
4,07 |
3,51 |
3,29 |
5. Jaja kurze - zł/szt |
0,22 |
0,28 |
0,31 |
0,27 |
0,25 |
* jednostkowy koszt produkcji - obejmuje koszty stałe i zmienne,
* średnia
cena skupu - obejmuje ceny z lipca 2003 r. w rejonie pilskim, wg Notowań
Cen,
* ceny minimalne to ceny, które dają rolnikowi dochód parytetowy, czyli
porównywalny
z dochodem wynikającym z średniego, krajowego wynagrodzenia
(netto) z II kw. 2003 r.
- brojler i jaja kurze wyliczone z równoważnika
wyprodukowanej w gospodarstwie paszy.