Analiza opłacalności produkcji rolniczej obejmuje: jednostkowe koszty produkcji, średnie ceny skupu i ceny minimalne sprzedaży, dla założonych trzech wielkości gospodarstw.
Wyszczególnienie |
Koszt produkcji, średnia cena |
Ceny minimalne* | |||
jedn. koszt produkcji* |
Śred. cena skupu* |
gospod. 15 ha |
gospod. 30 ha |
gospod. 50 ha | |
I. Produkcja roślinna | |||||
1. Zboża - zł/dt | |||||
- żyto |
40,4 |
47,0 |
70,8 |
55,2 |
49,5 |
- jęczmień ozimy |
46,0 |
51,5 |
76,4 |
61,2 |
55,0 |
- pszenica ozima |
46,4 |
51,0 |
76,7 |
61,5 |
55,5 |
- pszenżyto ozime |
40,1 |
48,2 |
70,5 |
55,3 |
49,2 |
- owies |
43,3 |
38,0 |
73,7 |
58,5 |
49,2 |
2. Inne - zł/dt | |||||
- rzepak ozimy |
86,8 |
85,0 |
149,7 |
122,5 |
112,4 |
- ziemniak przemysłowy |
14,9 |
15,7 |
18,9 |
16,9 |
15,1 |
- burak cukrowy |
11,5 |
12,8 |
14,6 |
13,0 |
12,4 |
II. Produkcja zwierzęca | |||||
1. Trzoda chlewna - zł/kg | |||||
- cykl zamkn., zboża własne |
3,38 |
3,23 |
4,29 |
3,83 |
3,65 |
- cykl otwarty, zboża własne |
3,70 |
3,23 |
4,61 |
4,15 |
3,97 |
- cykl zamkn., pasza z zakupu |
3,56 |
3,23 |
4,47 |
4,02 |
3,83 |
- cykl otwarty, pasza z zakup. |
3,86 |
3,23 |
4,77 |
4,32 |
4,13 |
2. Bydło opas./bukaty/-zł/kg |
3,43 |
3,29 |
4,35 |
3,78 |
3,53 |
3. Mleko zł/l | |||||
- wydajność 3 tys.l |
0,82 |
0,81 |
1,22 |
1,02 |
0,94 |
- wydajność 4 tys.l |
0,67 |
0,81 |
1,07 |
0,82 |
0,76 |
- wydajność 5 tys.l |
0,60 |
0,81 |
1,00 |
0,72 |
0,67 |
4. Brojler kurzy - zł/kg |
2,96 |
2,82 |
4,08 |
3,52 |
3,30 |
5. Jaja kurze - zł/szt |
0,22 |
0,26 |
0,31 |
0,27 |
0,25 |
* jednostkowy koszt produkcji - obejmuje koszty stałe i zmienne,
* średnia
cena skupu - obejmuje ceny z czerwca 2003 r. w rejonie pilskim, wg Notowań
Cen,
* ceny minimalne to ceny, które dają rolnikowi dochód parytetowy, czyli
porównywalny z dochodem wynikającym z średniego, krajowego wynagrodzenia
(netto) z I kw. 2003 r.- brojler i jaja kurze wyliczone z równoważnika
wyprodukowanej w gospodarstwie paszy.