W lecie 2010 r. międzynarodowa Grupa OSI przejęła ubojnię w miejscowości Góra. Po gruntownej modernizacji, w połowie września koncern uruchomił wstępną produkcję. Władze firmy zapowiadają, że już w połowie października br. zakład osiągnie pełną wydajność. Ubojnia będzie działać pod nazwą OSI Poland FoodWorks.
Dyrektorem zarządzającym spółki OSI Poland FoodWorks został Uwe Rössler
Zakład ubojowy w miejscowości Góra został otwarty w 2005 r. i zamknięty pół roku temu. Ubojnia pozostawała nieczynna do chwili przejęcia jej w lecie 2010 r. przez grupę OSI.
Etap przebudowy kompleksu produkcyjnego zajął kilka miesięcy. W tym czasie zakład został przekształcony w jedną z najnowocześniejszych ubojni w Polsce. Po uzyskaniu od polskich organów odpowiednich certyfikatów i zezwoleń zakład wstępnie rozpoczął działalność w połowie września.
Władze firmy przewidują, że w połowie października osiągnie on pełną wydajność, włącznie z procesami uboju i oddzielania mięsa od kości. Oprócz zakupu ubojni, w sierpniu br. Grupa OSI przejeła krotoszyńską spółkę Sprzedaż Bydła Krotoszyn - Uelzen zajmującą się handlem bydłem, ma to zapewnić firmie bezpośredni dostęp do produkcji rolnej za pomocą istniejących już struktur.
przejęcie przez OSI Poland Foodworks Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie kontroli nad Sp. z o.o. z siedzibą w Krotoszynie
Grupa OSI powstała w 1909 r. w Chicago (USA) jako przedsiębiorstwo rodzinne. W ciągu prawie 100 lat hurtowy sprzedawca mięsa stał się jedną z największych na świecie firm spożywczych.
Obecnie OSI wytwarza wysokiej jakości wołowinę, wieprzowinę, drób, produkty rolne oraz specjalne produkty oparte na cieście.
Obecnie Grupa OSI, zatrudniając około 10 tys. osób w ponad 40 firmach w 17 krajach i osiągających przychody przekraczające 4 mld USD (2010 r.), jest jednym z największych prywatnych przedsiębiorstw w branży spożywczej na świecie.