Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Amerykanie są otyli przez kukurydzę?

5 stycznia 2016
Skąd bierze się otyłość Amerykanów? Jak podała Informacyjna Agencja Radiowa, wiele wskazuje na to, że jedną z przyczyn nadwagi mieszkańców USA jest syrop kukurydziany. Tak wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Yale.
Amerykańscy producenci żywności do większości produktów dodają wytwarzany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy. Słodzone są nim napoje, cukierki i batoniki. Znaleźć go też można keczupie, musztardzie, płatkach śniadaniowych, jogurtach czy zupach.
Naukowcy z uniwersytetu Yale stwierdzili jednak, że syrop glukozowo-fruktozowy działa na mózg inaczej niż tradycyjny cukier, który zawiera mniej fruktozy. Zamiast pwodować uczucie nasycenia wywołuje on dodatkowe łaknienie. Osoby spożywające produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy mają więc ochotę jeść więcej.
Inną przesłanką sugerująca, że to właśnie produkowany z dotowanej przez państwo kukurydzy syrop przyczynia się do otyłości jest fakt, że w USA problemy z nadwagą nasiliły się po wprowadzeniu zaporowych ceł na cukier importowany. Od tego momentu Amerykanie nie mają wyboru, bowiem tradycyjny cukier został praktycznie wyeliminowany z produktów żywnościowych.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę