Amerykańscy analitycy przewidują, że w 2011 r. ceny żywca i mięsa wieprzowego w USA osiągną rekordowo wysoki poziom - ponad 60 USD/100 kg żywca lub ponad 80 USD/100 kg chudego mięsa - podaje Fammu/Fapa.
Wzrostowi cen będą sprzyjały niższa produkcja i zwiększony popyt, spowodowany poprawą sytuacji gospodarczej na świecie oraz polityką antyinflacyjną banku centralnego Stanów Zjednoczonych. Wzrost cen przełoży się jednak w minimalnym stopniu na zysk dla producentów trzody z uwagi na wyjątkowo wysokie koszty produkcji. Produkcja wieprzowiny obniŻy się w tym roku nieznacznie, utrzymując się w tendencji spadkowej od 2007 r. wskutek rosnących cen pasz.
W 2010 r. pogłowie trzody w USA było o 7% niższe niż w 2007 r. Czynnikiem fundamentalnym będzie jednak w tym roku zwiększenie zapotrzebowania na rynkach zagranicznych, co wpłynie na 10% wzrost eksportu mięsa wieprzowego z USA i 3% mniejszą podaŻ na rynku krajowym. Producenci Żywca mogą liczyć na zyski dopiero w 2012 r., pod warunkiem spełnienia się prognoz obfitych tegorocznych zbiorów kukurydzy w USA.