OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Aleje regionalnych smaków w Częstochowie

3 grudnia 2015
Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego  w Częstochowie zapraszają 7 czerwca do Częstochowy  na finał  XIV edycji regionalnego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną województwa śląskiego.
Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych,  osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę produktów zgodną   z ustawodawstwem unijnym.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających wymagane  kryteria.
W ramach regionalnego finału komisje ocenią najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną. Dodatkowo zostaną nominowani laureaci do nagrody „Perła 2014”, wręczonej  podczas Wielkiego Finału Konkursu   w czasie trwania Targów   „Smaki Regionów” w Poznaniu w dniu 28 września 2014 roku.
Tegoroczny finał regionalny konkursu w województwie śląskim odbędzie się  7 czerwca  w Częstochowie na Placu Biegańskiego podczas VIII Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”.


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek KRIR >>> w sprawie zwolnienia z podatku od środków trans...

26 maja partia rosyjskiej pszenicy została po raz pierwszy wysłana do Egiptu prz...

Fiskus szybko wykorzysta pomyłkę w przelewie. Winę zwali na podatnika i automaty...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę