biogaz_09_2025

Aleje regionalnych smaków w Częstochowie

3 grudnia 2015
Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego  w Częstochowie zapraszają 7 czerwca do Częstochowy  na finał  XIV edycji regionalnego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną województwa śląskiego.
Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych,  osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę produktów zgodną   z ustawodawstwem unijnym.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających wymagane  kryteria.
W ramach regionalnego finału komisje ocenią najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną. Dodatkowo zostaną nominowani laureaci do nagrody „Perła 2014”, wręczonej  podczas Wielkiego Finału Konkursu   w czasie trwania Targów   „Smaki Regionów” w Poznaniu w dniu 28 września 2014 roku.
Tegoroczny finał regionalny konkursu w województwie śląskim odbędzie się  7 czerwca  w Częstochowie na Placu Biegańskiego podczas VIII Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”.


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę