Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zapraszają 7 czerwca do Częstochowy na finał XIV edycji regionalnego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną województwa śląskiego.
Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę produktów zgodną z ustawodawstwem unijnym.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających wymagane kryteria.
W ramach regionalnego finału komisje ocenią najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną. Dodatkowo zostaną nominowani laureaci do nagrody „Perła 2014”, wręczonej podczas Wielkiego Finału Konkursu w czasie trwania Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu w dniu 28 września 2014 roku.
Tegoroczny finał regionalny konkursu w województwie śląskim odbędzie się 7 czerwca w Częstochowie na Placu Biegańskiego podczas VIII Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”.