Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Aktywacja kwitnienia i wiązania owoców warzyw

3 grudnia 2015
W uprawach warzyw, których częścią użytkową są owoce zapewnienie optymalnej intensywności kwitnienia, a przede wszystkim zagwarantowanie właściwego zawiązania owoców decyduje o plonie – bezpośrednio wpływa na opłacalność uprawy. Warto włączyć w technologię uprawy nawozy organiczno-mineralne, które zapewniają nie tylko obfite kwitnienie i wiązanie owoców, ale stymulują również dalszy wzrost zawiązków.
Przykładem takich preparatów są nawozy zawierające wyciągi z alg, które pozytywnie wpływają na szereg procesów odgrywających kluczową rolę w uzyskaniu wysokiego plonu: pobieranie składników pokarmowych poprzez zwiększenie aktywności odpowiedzialnych  za nie enzymów np. reduktazy azotanowej, fosfataz, syntezę chlorofilu i fotosyntezę, syntezę poliamin – związków biorących udział w regulacji kwitnienia, zapłodnienia i wiązania owoców. Zastosowanie nawozów zawierających filtrat z alg podwyższa poziom poliamin endogennych w komórkach i dzięki temu silnie stymuluje szereg procesów związanych z kwitnieniem i wiązaniem owoców, co prowadzi do zwiększenia plonu i poprawy jego jakości. Poliaminy są związkami organicznymi naturalnie występującymi w roślinach i odgrywają ważną rolę procesach fizjologiczno-metabolicznych. Poliaminy stymulują kwitnienie, poprawiają efektywność zapłodnienia i zawiązywania zawiązków, zwiększają szybkość podziałów komórkowych, co prowadzi do zwiększenia liczby komórek w zawiązkach, dzięki czemu owoce są większe. Intensywne podziały komórkowe stymulują pobieranie i transport składników mineralnych z podłoża do rosnących zawiązków, co  razem z bardziej wydajną fotosyntezą zapewnia lepsze odżywienie rosnących zawiązków. Przykładem preparatu, który zawiera również mikroelementy – bor i molibden, jest Goëmar BM 86. Mikroelementy te wspomagają działanie organicznych składników nawozu. Bor wspomaga wzrost łagiewki pyłkowej i podziały komórkowe w obrębie szybko dzielących się organów roślin, tym samym odgrywając ważną rolę w procesach zapłodnienia i wzrostu zawiązków. Molibden odgrywa kluczową rolę w produkcji pyłku i zachowaniu jego odpowiedniej żywotności.
    Nawóz powinien być stosowany w formie oprysku drobnokroplistego – ilość wody użyta do oprysku powinna zapewnić dokładne pokrycie cieczą opryskiwanych roślin. Może być stosowany w mieszaninie ze środkami ochrony roślin i nawozami mineralnymi. W przypadku stosowania w mieszaninie powinien być dodawany do zbiornika jako ostatni przy włączonym mieszadle.  Preparat należy stosować w trakcie kwitnienia i wiązania owoców.
    W uprawie pomidorów /odmiany dla przemysłu/ zaobserwowano, iż zastosowanie preparatów zawierających wyciągi z alg przyczynia się do wzrostu masy pojedynczych owoców /co zdaniem producentów ułatwia i przyspiesza zbiór ręczny/. Odnotowano również poprawę właściwości fizykochemicznych owoców  – owoce pomidora były bardziej jędrne, zawierały więcej suchej masy, likopenu  i witaminy C. Z kolei zastosowanie nawozu w uprawie pomidorów przy palikach pozwala nie tylko zwiększyć plon, ale również przyspieszyć zbiór. Warunkiem jest wykonanie pierwszego zabiegu odpowiednio wcześnie – od początku kwitnienia pierwszego grona. Po zastosowaniu preparatu rośliny równomiernie wiążą owoce, co zapewnia stabilne plonowanie w ciągu całego okresu zbiorów. Owoce są bardziej jędrne i lepiej wybarwione. Wyniki uzyskane w doświadczeniach przeprowadzonych na polu doświadczalnym SGGW zostały potwierdzone również w warunkach produkcyjnych – w gospodarstwach w okolicy Sandomierza.
    Zastosowanie preparatu bardzo korzystnie wpływa także na wielkość i jakość plonu papryki uprawianej zarówno w nieogrzewanych tunelach, jak i w gruncie. Producenci, którzy zastosowali preparat zwracali uwagę na to, że rośliny intensywniej kwitły i zawiązywały większą liczbę owoców. Szczególnie podkreślali fakt, że dzięki zastosowaniu nawozu rośliny kwitły i wiązały owoce nawet w niekorzystnych warunkach. Otrzymywali owoce bardziej kształtne i lepiej wybarwione. Przeprowadzone w SGGW analizy laboratoryjne wykazały, że nawóz ten wpływa korzystnie również na parametry fizykochemiczne owoców – zwiększa zawartość suchej masy i witaminy C oraz na grubość ścianki owocu.  
    W uprawie ogórka zastosowanie preparatu wyraźnie zwiększa intensywność kwitnienia. Ponieważ rośliny jednocześnie wiążą więcej owoców prowadzi to do istotnego wzrostu plonu. W doświadczeniach przeprowadzonych w okolicy Sanników i Wocławka producenci zaobserwowali po zastosowaniu nawozu zmniejszenie liczby owoców zniekształconych, a także wydłużenie okresu kwitnienia, a w konsekwencji plonowania.
    Zastosowanie nawozów zawierających wyciągi z Ascophyllum nodosum w uprawie warzyw, których częścią jadalną są owoce znacząco zwiększa wielkość plonu i poprawia jego jakość.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę